IMPRESIVNO

Dosad je prodano deset milijuna Raspberry Pija

09.09.2016 u 17:41

Bionic
Reading

Projekt pokrenut kako bi više ljudi odlučilo studirati računalne znanosti danas je biznis koji prodane primjerke broji u milijunima. A sad imaju i prvi službeni početni paket

Raspberry Pi pokrenut je s jednostavnim ciljem: povećati broj polaznika studija računalnih znanosti pri Sveučilištu Cambridge.

Osnivači su se nadali kako će time što će mladim ljudima omogućiti sklapanje jeftinih programabilnih računala potaći entuzijazam za računalstvo kakav su oni sami osjećali tijekom '80-tih godina prošlog stoljeća s računalima Sinclair Spectrum i Commodore 64.

Očekivali su kako će do kraja svojih života isporučiti do deset tisuća jedinica, i to ako će imati sreće. Nije im ni palo na pamet kako bi Raspberry Pi mogle koristiti i odrasle osobe, kako bi njihov proizvod mogao bit komercijalno uspješan, kao ni da će četiri godine kasnije u Velikoj Britaniji proizvoditi deset tisuća jedinica dnevno i izvoziti ih diljem svijeta.

Štoviše, četiri i po godine kasnije došli su do deset milijuna prodanih primjeraka paketa Raspberry Pi.


Kako je u članku objavljenom povodom tog dostignuća naveo osnivač i direktor Raspberry Pija Eben Upton, vrlo rano su odlučili ponuditi gole Raspberry Pi ploče kako bi cijena bila što niža. Distributeri su s vremenom počeli ih nadograđivati i stvarati vlastite pakete, namijenjene onima koji bi radije sve nabavili iz istog izvora.

Deset milijuna prodanih primjeraka u Raspberry Piju će obilježiti svojim prvim početnim paketom, službenim Raspberry Pi Starter Kitom, u kojem će se naći:

Raspberry Pi 3 Model B

kartica SD NOOBS kapaciteta 8 GB

službeno kućište

službeno napajanje (2,5 A), pogodno za korištenje u više regija

službeni kabel HDMI, dug jedan metar

optički miš i tipkovnica

primjerak knjige Adventures in Raspberry Pi Foundation Edition

Koštat će 99 funti plus PDV. Kod lokalnih distributera diljem svijeta trebao bi se naći tijekom nadolazećih tjedana.

Više:Raspberry Pi