LISTENAPP

Domaća aplikacija za vijesti na brzinu

17.06.2013 u 15:21

Bionic
Reading

Za izradu samofinancirane aplikacije koja unutar jedne minute ispriča sve bitne vijesti koje su se dogodile do tog trenutka bilo je potrebno tek nešto više od mjesec dana

Aplikaciju ListenApp su, uz pomoć prijatelja, napravila dvojica Dubrovčana, trenutni i bivši studenti Odjela za računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku, Marjan Žitnik i Lukša Jakobušić. Dosad su privukli oko 14 tisuća korisnika.

'Ideja je došla iz vlastite potrebe. Živimo u užurbanim vremenima, pretrpani smo mnoštvom informacija. Ako želite biti u toku sa svim događajima, imate nekoliko opcija - pročitati dnevne novine ako ste ih kupili, pričekati vijesti na radiju ili televiziji ili ručno pregledati internetske portale. Odlučili smo napraviti aplikaciju koja unutar jedne minute ispriča sve što se bitno dogodilo do tog trenutka', kaže Marjan.

ListenApp isporučuje najpopularnije skraćene vijesti svakoga dana, glasovno i tekstualno. Kroz odabir datuma, koji omogućava izbor nekog od posljednjih sedam dana, vijesti se reproduciraju kroz 'munju', zaštitni znak aplikacije. Pražnjenje 'munje' prati tijek vijest, a ispod se nalazi pokretni tekst, sinkroniziran s vijestima.

Unutar postavki možete odabrati regiju, kao i namjestiti alarm, koji će vas podsjetiti da je vrijeme za ListenApp.

Prvenstveno je namijenjena mlađoj publici, koja većinom i koristi pametne telefone i tablete. 'Mladi su najviše odsutni od dnevnih vijesti i informacija. Znam po sebi - rijetko kada gledam TV ili slušam radio, uglavnom se moje informiranje svodi na osvježavanje internet portala. ListenApp rješava moj problem - pruža mi brzo i jednostavno informiranje, glasovno i tekstualno, u onom trenutku kada ja poželim', kaže Marjan.

Nastala je za nešto više od mjesec dana. 'Odlučili smo biti neovisni u početku pa smo cijeli projekt financirali vlastitom ušteđevinom. Kako smo dosta toga odradili sami, tako je izrada bila dosta povoljna u financijskom pogledu za ovakav tip startupa', kaže Marjan.

Po čemu se razlikuje od drugih agregatora, recimo Summlyja? 'Summly je super! Radi na principu RSS feed-a, samo što su vijesti dosta kraće. No Summly i dalje agregira veliki broj informacija te ima tipični pristup čitanju i skrolanju vijesti. Ima svoju publiku, ljude koji su ažurni i dosta često čitaju vijesti.

Mi smo htjeli biti drugačiji - izbacivati umjesto dodavati - počevši od kategorija, dugih i zamornih članaka, manje bitnih vijesti i slično, a donijeti samo najbitnije i najpopularnije vijesti, unutar samo minute vaše pažnje', objašnjava Marjan.

Osim Lukše i Marjana, koji su osmislili algoritam koji je pogoni, u izradi aplikacije sudjelovalo je više njihovih prijatelja s kojima rade na sličnim projektima zadnjih nekoliko godina, koji su priskočili u pomoć na pojedinim segmentima. Uglavnom su to bili vrlo ambiciozni i poduzetni studenti iz Dubrovnika i Splita. I dalje planiraju ulagati samo svoj novac i svoje vrijeme.

Besplatna aplikacija dostupna je na platformama iPhone, Android, Windows Phone i Blackberry. Dosad su prikupili više od sedam sedam tisuća korisnika. Monetizacija ih ne brine. 'Već smo realizirali prvu reklamnu kampanju. Uveli smo reklame na kraju vijesti, koje traju 2-3 sekunde, dovoljno kratko da ne zamaraju korisnike, a opet dovoljno dugo da određenu publiku zaintrigiraju', zaključuje Marjan.