HUB:RAUM WARP

Domaća aplikacija vas skenira kako biste bili zdraviji

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 05.12.2014 17:31
  • Objavljeno 05.12.2014 u 17:31
Dio tima Live Good Lovro Štefan Tomislav Bronzin Anita Bušić Josip Bušić

Dio tima Live Good Lovro Štefan Tomislav Bronzin Anita Bušić Josip Bušić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Live Good

Hrvatski startup razvija rješenje za mobitele i web koje mjeri ljudsko tijelo, prikaže rezultate na fotografiji, analizira dobivene podatke te pomaže pri dijeti i vježbanju

Uz Driver Copilot, u ovogodišnjem zimskom izdanju intenzivnog programa hub:raum WARP sudjelovat će još jedan hrvatski startup: Live Good, projekt iz inkubatora pri Razvojnoj agenciji Zagreb - Tehnološki park Zagreb koji se bavi razvojem rješenja za biomedicinu i e-zdravstvo.

Primijetili su kako je klasično mjerenje ljudskog tijela sporo, vremenski zahtjevno i traži stručno poznavanje anatomije. Pa su odlučili to skratiti i pojednostavniti.

'Ideja je bila moja', kaže Anita Bušić, osnivačica i direktorica startupa Live Good, inače molekularna biologinja koja priprema doktorat na temu prehrane te autorica 16 udžbenika i radnih bilježnica iz biologije namijenjenih srednjoškolskoj populaciji.


Željela je stvoriti personalizirani program prehrane, tjelovježbe i otpuštanja stresa na temelju tjelesnog tipa i tjelesnog oblika (Eat Good, Feel Good). Aplikacija BodyRecog svojim različitim modulima predstavlja prvu fazu tog cilja. Namjena joj je utvrditi zdravstveni i prehrambeni status korisnika te odrediti njegov tjelesni tip i oblik.

Aplikacija mjeri ljudsko tijelo, prikaže rezultate na fotografiji, analizira dobivene podatke te ponudi stručna objašnjenja i preporuke. Time pomaže korisnicima uspješnije oblikovati svoje tijelo prikazujući im njihov tjelesni preobražaj vidljiv i u brojkama. Tako, recimo, kada je netko na dijeti ili vježba, može pratiti gdje je točno izgubio na masti ili dobio na mišićima, i to u centimetar.

Planiraju je razviti za četiri platforme i u dvije inačice: kao B2C mobilna aplikacija za krajnje korisnike (Android, iOS, Windows Phone) i kao web-aplikacija namijenjena tvrtkama (Microsoft Kinect). Mobilna aplikacija nudi obavljanje mjerenja za manje od pet minuta i ograničeni set podataka, a vas web-izdanje će vas izmjeriti za kraće od minute i ponuditi opširan set podataka.

Anita Bušić Licencirane fotografije/Live Good

Anita Bušić Licencirane fotografije/Live Good

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Live Good

Može je se lako povezati s nizom već postojećih srodnih aplikacija (Microsoftov Health Vault, Google Fit, Appleov Health Book, između ostalih).

Anita i njen tim računaju prvenstveno na proboj na tržištu koje će, prema procjenama, do 2017. dosegnuti vrijednost od milijardu dolara na svjetskoj razini. Dosad je preuzeto 150 milijuna aplikacija namijenjenih zdravlju i održavanju dobre kondicije koje prate pokret. Očekuje se kako će broj preuzimanja takvih aplikacija tijekom idućih pet godina porasti na 1,4 milijarde.

Mobilna aplikacija bit će ponuđena besplatno u osnovnom izdanju, a za dodatne podatke i značajke trebat ćete i platiti. Web-aplikaciju planiraju prodavati putem pretplate. Dodatne izvore prihoda vide i u prodaji pratećih uređaja.

Imaju radnu verziju prototipa koji im je donio više nagrada na inovatorskim sajmovima i izložbama kod nas i u inozemstvu, kao i finala natjecanja startupova u Sarajevu (#SarajevoFTW) i Budvi (Spark.me).


BodyRecog je zajednički pothvat Live Gooda i zagrebačke tvrtke Citus. U razvoju sudjeluju tri tima s ukupno više od 12 članova. Za prvi, koji se bavi razvojem sadržaja za aplikacije i biomedicinskim aspektom, zadužen je Live Good i predvodi ga Anita. Drugi vodi Tomislav Bronzin u tvrtci Citus, gdje rade na tehnološkim aspektima. Treći tim čine znanstvenici i stručnjaci s Instituta za antropologiju i Kineziološkog fakulteta kojima je povjerena znanstvena verifikacija i validacija aplikacije.

Procijenjeni trošak razvoja razmjerno je visok: sto tisuća eura (oko 760 tisuća kuna). Stoga ne čudi što Anita kao najveći izazov izdvaja pronalaženje financijskih sredstava za pokrivanje tih troškova. No veseli je to što je zanimanje za aplikaciju veće od očekivanog, a zabavlja je i interakcija s budućim korisnicima.

'U idućih šest mjeseci do godinu dana očekujemo završiti obje verzije aplikacije na četiri tehnološke platforme te stvoriti veliku bazu budućih korisnika BodyRecoga. U ovoj su nam fazi najpotrebniji strateški partneri za komercijalizaciju te financijska sredstva za razvoj i ranu komercijalizaciju', kaže Anita.

Od sudjelovanja u hub:raumovom programu WARP očekuje fino podešavanje poslovnog plana, savjete za poboljšanje poslovnih aktivnosti i proširenje mreže poslovnih poznanstava. Ne nedostaje ni optimizma - Anita se nada i sklopljenom ugovoru o sufinanciranju i distribuciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!