U OSIJEKU, ZADRU I ZAGREBU

Djevojke, naučite programirati uz Pyxie Dust!

02.02.2016 u 09:26

Bionic
Reading

Projekt 'Pyxie Dust' poziva djevojke u dobi od 13 do 20 godina da se priključe dvodnevnom događanju u tri hrvatska grada tijekom kojeg će istraživati svoju kreativnost i učiti programirati

Projekt 'Pyxie Dust' osmišljen je kako bi nadahnuo tinejdžerice i osnažuje ih da se obrazuju i razvijaju u STEM područjima (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika).

Riječ je o dvodnevnom cjelodnevnom događanju, namijenjenom djevojčicama i djevojkama starim između 13 i 20 godina, koji će biti održan u Osijeku, Zadru i Zagrebu. Prvi je održan u Zagrebu 2014. godine. Osmislila ga je Josephine Ida Zec

Radionice će biti održane na hrvatskom i engleskom jeziku. Nije važno imate li prethodnog iskustva, ali trebat ćete ponijeti svoj laptop.

Program uključuje sudjelovanje mentora i govornika koji će raditi s djevojkama na zadacima, a djevojke će si i međusobno pomagati. Sve će sudionice dobiti potvrdu o sudjelovanju.


Prijavite li se, dobit ćete priliku upoznati se s osnovama programiranja (putem inicijative 'Sat kodiranja') te osnovnim elementima funkcioniranja hardvera.

Dobna granica je postavljena kako bi se što više djevojaka zainteresiralo za stručne srednje škole i fakultete te razvoj STEM vještina. Sam program traje dva školska sata i čini se zanimljivim: djevojke će kodiranje učiti uz pomoć računalnih igara kao što su Minecraft, Star Wars i druge.
 
'U Osijeku očekujemo sudjelovanje stotinjak djevojaka', rekao je tportalu koordinator projekta za grad na Dravi Bela Ikotić, 'Na nacionalnoj razini cilj nam je privući što više sudionica, u skladu s logističkim mogućnostima svakog grada domaćina.'

Među predavačima su studenti i profesionalci koji će direktno raditi na razvoju STEM vještina, a sudionice će imati prilike i čuti iskustva žena iz relevantnih industrija, poput Željke Tičić iz IBM-a Hrvatska, Slavice Singer i drugih.

Zasad su dostupne samo prijavnice za Pyxie Dust u Osijeku, kao i više informacija na stranici događanja na Facebooku. Prijave traju do 1. ožujka, samo događanje bit će održano 4. i 5. ožujka