KAD PRETJERATE

Digitalna dijeta - odviknite se od tehnologije

05.03.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Prema istraživanju američkog Pew Interneta, 44 posto korisnika spava sa svojim pametnim telefonom, a neki ga ne ispuštaju iz ruke ni tijekom seksa. Prepoznajete se? Vrijeme je za digitalnu dijetu

Htjeli mi to priznali ili ne, ali postali smo ovisni o tehnologiji. Pametni telefoni, tableti, laptopi, osobna računala, pa čak i kablovska televizija ili MP3 playeri postali su neizostavan dio modernog života.

No kada ste posljednji put odlučili živjeti analogno? Ostavili svoj mobilni telefon kod kuće i preživjeli dan bez SMS poruka, poziva ili e-mailova?

Prema istraživanju koje je proveo Pew Internet, gotovo 67 posto ispitanika provjerava svoje telefone iako nisu zazvonili ili vibrirali, a 44 posto spava s njima da ne bi propustili neku poruku ili poziv.

Ukoliko ste u skupini ljudi koji se ne odvajaju od svojih gadgeta ni kad idu na WC (a ako je vjerovati anketama, neki ni tijekom seksa), možda biste trebali razmisliti o digitalnoj dijeti.

Odmor bez gadgeta

Iako još uvijek postoje područja na kojima nema signala mobilne mreže, a na televizoru su dostupni jedino 'zemaljski' programi, takvih je mjesta sve manje. Čak i na najudaljenijim otocima na Jadranu možete uhvatiti signal mobilne mreže.

Kako biste izbjegli konstantno provjeravanje svog mobilnog telefona ili e-maila na tabletu ili računalu, ostavite te gadgete kod kuće i otiđite na izlet u prirodu.

Lagana šetnja kroz obližnju šumu ili jednodnevan izlet u drugi grad pokazat će vam da postoji svijet koji nije nužno vezan uz tehnologiju.

Odvažite li se na dulje putovanje ili godišnji odmor bez gadgeta, vjerojatno ćete prvih dana osjećati blagu krizu. Bez brige, ona će proći bezbolno ukoliko se zabavite drugim stvarima. Primjerice kada ste posljednji put rješavali križaljku u novinama? Da, mislimo na rješavanje na papiru s kemijskom olovkom u ruci.

Tjedna analogna zabava

Organizirajte druženje s prijateljima i natjerajte ih da na ulazu u stan ostave svoje gadgete u košari. Postavite pravila da će ih dobiti na izlasku iz stana, ali i kaznu za onoga tko popusti pred iskušenjem.

Isključite računalo i televizor i zabavite se na 'staromodan način'. Razgovarajte, igrajte 'stare' igre poput Čovječe ne ljuti se ili se kartajte.

Glazbu puštajte s radija ili s tavana skinite stare kazete i dajte cijeloj zabavi 'retro štih'.

Cilj je družiti se s prijateljima bez mobitela u džepu ili ruci.

Tehnološki time-out

Ukoliko vam je nekoliko sati bez pametnog telefona ili računala previše, pokušajte malim koracima. Ugasite uređaj dok vježbate u teretani ili šećete svog kućnog ljubimca.

Odredite pola sata ili sat vremena u danu koje ćete provesti daleko od svog omiljenog gadgeta.

I da, to znači da tijekom tog vremena ne biste trebali ni razmišljati o tome koliko će vas poruka ili poziva dočekati po isteku tog vremena.

Za okorjele ovisnike

Probali ste svojevoljno ostaviti gadgete na miru i nije uspjelo? Ruke i oči imaju vlastitu volju i uhvatili ste se u tome da stalno provjeravate zaslon svog pametnog telefona ili računala?

Za okorjele ovisnike koji nikad ne žele i ne mogu bez svojih gadgeta jedino je rješenje 'prisilno isključivanje'.

Aplikacija Unplug and Reconnect (za Android), odnosno Do Not Disturb (na iPhoneu) prisilit će korisnike da određeno vrijeme postanu 'nedostupni' drugima, a samim time i prestanu koristiti svoj pametni telefon barem na nekoliko sati.