KOMPANIJA TVRDI

Cjepivo protiv HPV-a se demonizira

17.09.2010 u 13:30

Bionic
Reading

Vijesti o opasnostima cijepljenja protiv HPV-a koje se šire cirkularnim e-mailovima neutemeljene su i izazivaju nepotreban strah, javlja kompanija Merck, proizvođač cjepiva protiv tog virusa koji se smatra glavnim uzročnikom raka grlića maternice

'Budući da ponovno kruže e-mailovi s neistinitim informacijama vezanim uz cijepljenje protiv HPV-a, gotovo identični e-mailovima iz veljače ove godine, prosljeđujemo vam osvrt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na kružno pismo o cijepljenju protiv HPV-a', stoji u priopćenju koje je poslao Merck.

'Voditelj odjela za cijepljenja Službe za epidemiologiju HZJZ-a, dr. sc. Bernard Kaić ističe da se cjepivo protiv HPV-a ni po sigurnosnom profilu ni po djelotvornosti ne razlikuje bitno od većine ostalih cjepiva koja su u upotrebi godinama i desetljećima, ali za druga cjepiva ne kruže mailovi s dezinformacijama jer ne pobuđuju toliki interes javnosti (izuzetak je pandemijsko cjepivo protiv gripe, koje je imalo sličan tretman iz redova djelomično upućenih). Dr. Kaić zaključuje da 'cjepiva protiv HPV-a smanjuju rizik od karcinoma cerviksa, ali nisu spas od raka cerviksa niti su vražje djelo kojim se žele uništiti moralna načela i zdravstveno stanje čovječanstva - nisu ništa reaktogenija (štetnija, opasnija) nego druga cjepiva'.

 

Merck ističe da se u svijetu od lipnja 2006. do ožujka 2010. godine prodao 61 milijun doza cjepiva Gardasil, koje se prije dobivanja odobrenja provjerilo u opsežnim kliničkim ispitivanjima te da su tijekom tri i pol godine nakon stavljanja cjepiva u promet, liječnici širom svijeta učvrstili svoje iskustvo s cjepivom u smislu sigurnosti njegove primjene i podnošljivosti.


Dr. Kaić kaže da je normalno da postoje neke specifičnosti cjepiva protiv HPV-a zbog kojih je ono predmet rasprave i kontradiktornih stanovišta. 'Ali kao stručnjaci si ne smijemo dozvoliti da negativan stav prema nekim etičkim (npr. interes farmaceutskih kompanija naspram javno-zdravstvenog interesa) ili moralnim (npr. (ne)opravdanost cijepljenja djevojčica rane dobi protiv spolno-prenosive bolesti) aspektima cijepljenja utječe na naše razumijevanje vrijednosti i ograničenja samog cjepiva', upozorava dr. Kaić.

'Dva su HPV cjepiva registrirana u Hrvatskoj. Četverovalentno (Gardasil), koje je indicirano za djevojčice i djevojke u dobi od devet do 26 godina i dvovalentno (Cervarix), koje je indicirano za djevojčice i djevojke od 10 do 25 godina. Ova su cjepiva u kliničkim studijama pokazala visoku djelotvornost (više 90 posto) u sprečavanju premalignih promjena cerviksa uzrokovanih genotipovima 16 i 18 HPV-a (kod žena i djevojaka koje u vrijeme uključenja u studiju nisu imale dokaza da su zaražene tim genotipovima). Ni za jedno cjepivo prije ovoga nisu obavljena toliko opsežna klinička ispitivanja prije registracije, na tako velikom broju ispitanika', naglašava dr. Kaić.

Pitanje ozbiljnosti nuspojava Gardasila već se godinama raspravlja u znanstvenim krugovima, ali i po medijima. CNN je još 2008. objavio izvješće u kojem je izražena sumnja da bi cjepivo moglo imati teške nuspojave, međutim, neke su kasnije analize utvrdile da je ono sigurno, a nuspojave neznatne.

Ipak, početkom prošle godine Španjolska je povukla više od 75.000 doza Gardasila nakon što su dvije cijepljene djevojčice u Valenciji završile u bolnici.

Humani papiloma virus može izazvati rak grlića maternice koji svake godine u svijetu pogađa gotovo 500.000 žena, od toga 80 posto u zemljama u razvoju. Virus se prenosi spolnim odnosom, vrlo je raširen i zarazan. Procjenjuje se da je 70 posto spolno aktivnih osoba izloženo virusu u nekom trenutku u životu, a najčešće u adolescenciji i na prijelazu u zrelo doba.