TOTALNA KONTROLA

Cenzura pod krinkom borbe protiv piratstva?

19.11.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Nacrt zakona o sprečavanju online piraterije (Stop online piracy act – SOPA) o kojem se ovih dana raspravlja u američkom Kongresu izazvao je buru reakcija, a među onima koji se protive ovom zakonu i nazivaju ga restriktivnim i drakonskim našli su se veliki igrači iz Silicijske doline, Google, Facebook, Yahoo, LinkedIn, eBay...

Zakonom su predviđene daleko veće kazne od sadašnjih za stavljanje piratskog sadržaja na internet te lakše i brže zatvaranje sajtova s takvim sadržajem, kao što je primjerice Pirate Bay. SOPA je prije svega usmjerena na strane sajtove koji nisu u nadležnosti SAD-a, a koji među svojim ilegalnim sadržajem imaju bilo kakvo intelektualno djelo koje je napravila neka američka kompanija.

Ako zakon prođe, vlasnici intelektualnih djela moći će podnijeti zahtjev da se neki sajtovi zatvore, ali će i druge strane koje čak i nisu direktno uključene u stranicu, poput internetskih pretraživača, također osjetiti posljedice.

Upravo zbog toga pobunili su se giganti iz Silicijske doline, jer će zakonodavci moći od njih tražiti da prestanu pružati svoje usluge stranicama s ilegalnim sadržajem, ali će moći tražiti i da svoje usluge za te sajtove obustave i oglašivači, servisi za plaćanje te internetski pretraživači. Iz Googlea su poručili da će SOPA dati preveliku moć američkoj vladi koja će moći bez većih problema i procedura zatvarati strane stranice te da se ovime uvodi jedna vrsta cenzure internetskih pretraživača. Sajtovi će se, naime, moći zatvarati bez ikakva pravnog postupka, bez saslušanja, pa i bez znanja vlasnika.

Osim toga, privatne kompanije moći će tužiti pružatelje internetskih usluga na čijim se domenama nalazi ilegalni sadržaj, čak i ako vlasnici nisu znali da se takav sadržaj nalazi na nekoj domeni. Pored ostalih internetskih divova, Google je dobio podršku i od raznih udruga za ljudska prava, poput Human Right Watcha, Reportera bez granica i mnogih drugih koji donošenje ovog zakona smatraju ozbiljnom prijetnjom internetu te slobodnu i neometanu korištenju interneta.

Zakon pak podržava prilično moćna skupina raznih lobija koji imaju direktan interes za zaštitu intelektualnog vlasništva, a predvodi ih Motion Picture Association of America, jedna od najmoćnijih filmskih organizacija. Njihova podrška zakonu bila je očekivana s obzirom na to da se najčešće ih Hollywooda mogu čuti zahtjevi slični onima koje predlaže SOPA. Zakon je također podržala Američka gospodarska komora koja je procijenila da američka filmska, glazbena i izdavačka industrija godišnje zbog piraterije gube 135 milijardi dolara, a kako navode u Komori, nije samo pitanje novca, već i radnih mjesta koja se gube zbog problema s ilegalnim sadržajem na internetu.

No SOPA bi mogla biti dvosjekli mač za samostalne umjetnike, pjevače, a naročito amatere. S jedne strane SOPA izvođačima omogućuje da ubuduće mogu naplatiti svaki ilegalni download svoje pjesme, u čemu je sadašnji zakon prilično ograničavajući. No s druge strane, ako SOPA bude izglasana, ilegalnim materijalom će se smatrati čak i amaterski remiksi pjesama na Youtubeu, te 'mash-upovi' sa scenama iz različitih filmova. U tom slučaju neće kazneno samo odgovarati autor tog djela, već i stranica na kojoj se to djelo nalazi, a u ovom slučaju bi to bio Youtube. Tu je za pjevače problem malo složeniji, jer je glazbeno tržište pokazalo da pjevači imaju više koristi nego štete od amaterskih remiksa svojih pjesama na Youtubeu.

Lawrence Lessig, harvardski profesor koji je napisao hit-knjigu 'Remix' upravo na tu temu, izjavio je ovih dana za Washington Post kako bi novim zakonom amateri i njihova kreativnost morali biti izuzeti iz zakona. Hoće li zakon biti donesen ili ne, znat će se do kraja godine, kada bi ili trebao stupiti na snagu ili će pričekati neka bolja vremena.