UTRKA KAPSULAMA

Čelnik Tesla Motorsa želi da ovako putujemo u budućnosti

17.06.2015 u 15:11

Bionic
Reading

Ovaj tjedan SpaceX je objavio kako za 2016. godinu planira otvoriti Hyperloop natjecanje te poziva sveučilišta i tvrtke iz cijelog svijeta da izrade kapsule koje bi 'Hyperloop' trebao koristiti. Blizu svog središta, SpaceX namjerava napraviti testni Hyperloop pogon u dužini od 1,6 kilometara...

Elon Musk, čelnik Tesla Motorsa i SpaceXa, projekt je najavio već nešto ranije, no sada je natječaj i službeno otvoren. Za one koji ne znaju o čemu je točno riječ, ukratko vrijedi reći da je ideja koju Musk zagovara zapravo putovanje mrežom cijevi sjedeći u kapsuli, koja pak putuje brzinom od oko 1.300 kilometara na sat.

Ni SpaceX ni Musk nisu vezani uz tvrtke i sveučilišta koja će sudjelovati u razvoju sustava koji možda predstavlja budućnost putovanja, a navode kako sami neće raditi na razvoju komercijalnog rješenja - iako će svakako pomoći razvijati vezane tehnologije i prvi funkcionalni prototip Hyperloopa.


Prema nekim računicama, razvoj i implementacija Hyperloop prijevoza bi mogao biti drastično jeftiniji od željeznica ili zrakoplova, no prve prave testove tek treba čekati. Tvrtke su već 'pokupile' Muskovu ideju i odlučile kreirati prve prototipe. Jedna od njih je Hyperloop Transport Technologies, koji pokušavaju prikupiti kakvih stotinjak milijuna dolara za izradu testnog pogona. Za National Geographic su izjavili kako vjeruju da će prvi prototip moći slati kapsule brzinom do 500km/h.

Prijave za natjecanje traju do 15. rujna i moraju slijediti neke osnovne parametre postavljenje Hyperloop tehničkim papirima. Jasno, za prve testove se ne očekuje da će u kapsulama biti ljudi.