TEHNO RECENZIJE

CAT S75: Elegantan robustan pametni telefon s nekoliko zanimljivih značajki

16.06.2023 u 12:36

Bionic
Reading

Ako trebate mobitel na koji se možete osloniti dok ste na terenu, izloženi ekstremnim vremenskim uvjetima ili ste tek natprosječno nespretni, ovo je dobar izbor gledano po omjeru cijene i kvalitete

Ne morate puno zagledati kako biste došli do zaključka kako CAT S75 nije običan pametni telefon.

Naime, okviri njegovog čvrstog i glatkog plastičnog kućišta protežu se mimo zaslona, kako bi ga u što većoj mjeri zaštitili od udaraca pri padu.

Zahvaljujući tome možete ga odložiti na stol ili neku drugu ravnu površinu bez razmišljanja hoćete li pritom ogrebati zaslon. Za dodatnu zaštitu tu je Corning Gorilla Glass Victus.

Kućište zadovoljava standarde certifikata IP68, IP69K i MIL-STD-810H, a može podnijeti i ekstremne temperature, vlagu i vibracije te pad s visine od 180 centimetara.

No, vrlo brzo ćete ga uprljati prstima, bez obzira koliko se trudili to izbjeći. Proizvođač tvrdi kako ga je moguće listiti četkicama i maramicama za dezinfekciju, a navodno sadrži i antimikrobne ione srebra.

Na desnom bridu su tipke za uključivanje i regulaciju glasnoće zvuka, posložene tim redom i smještene razmjerno visoko pri vrhu. Osobno preferiram obrnuti raspored, ali to je pitanje navike i što vam se više sviđa.

Sve tri spomenute tipke su blago ispupčene i glatke, kako bi se lakše razlikovale od ostalih. Dobro reagiraju na pritisak, razmjerno ih je jednostavno dohvatiti i pri korištenju jednom rukom.

Malo je, doduše, vjerojatno kako ćete CAT S75 tako koristiti tijekom duljeg razdoblja jer je prilično težak - 268 grama.

  • +5
CAT S75 - fotografije uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Na lijevom bridu su nazubljena akcijska tipka sive boje i ladica za kartice SIM i microSD, dok je na gornjem bridu crvenkasta tipka za SOS, također nazubljena.

Donji brid rezerviran je za utor za USB-C, omeđen s dvije rešetke za zvučnik.

U gornjem lijevom kutu straga okomito je položeni ispupčeni modul za kamere, ispod kojeg je bljeskalica koja služi i kao prilično jaka baterijska svjetiljka. Leće kamera su također ponešto zaštićene time što su malo uvučene u kućište.

Pored njih, u sredini gornjeg dijela je okrugli izrez za čitač otiska prsta. Iako je mali, u pravilu nije bilo većih problema s tim načinom uključivanja pametnog telefona.

Kad smo već kod biometrije, CAT S75 nudi također i značajku FaceUnlock za otključavanje prepoznavanjem lica, što dobro radi ako na raspolaganju ima veću razinu rasvjete.

Ukupno gledano, CAT S75 ostavlja očekivano robustan dojam, ali to ne znači kako je neprivlačan. Naprotiv, nenametljivo je elegantan, čak i kad se uzmu u obzir ti otisci prstiju na kućištu s kojima ćete se stalno boriti.

Slaba točka zaslona

Zaslon je dijagonale 6,6 inča (16,7 centimetara) i pune HD+ razlučivosti (2.408 puta 1080 piksela), uz frekvenciju osvježavanja zaslona od 120 Hz.

Visoko je responzivan, čitljiv i pregledan iz raznih kutova, iako mu vidljivost pod jakim izravnim svjetlom nije jača strana, što je iznenađujuće za pametni telefon u ovoj kategoriji. Kontrast je zadovoljavajući, prikaz boja ponešto je ispran.

Spomenuti stražnji modul sadrži tri leće za kamere. Najveći senzor broji 50 megapiksela, ultraširoki ima osam, a makro dva. Prednja kamera opremljena je senzorom od osam MP.

S takvim postavom možete dobiti dosta dobre fotografije, pristojno oštre i kontrastne, ali ne očekujte više od solidnih rezultata u uvjetima slabije rasvjete.

  • +10
CAT S75 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

No, zato je Cat S75 moguće koristiti za podvodno snimanje na dubini do pet metara. Aktivirate li taj način rada, zaslon će se zaključati, a vi ćete moći koristiti tipke za regulaciju glasnoće zvuka kako bi ste okidali snimke i prebacivali se sa snimanja fotografija na video i obrnuto.

Pod haubom je osmojezgreni procesor MediaTek Dimensity D930 radnog takta do 2,2 GHz, podržan sa šest gigabajta radne memorije i grafičkim procesorom PowerVR BXM-8-256.

Nije najbrži uređaj na tržištu, ali će dati zadovoljavajuće rezultate za praktično sve osnovne svakodnevne zadaće koje trebate obavljati, a na njemu je moguće zaigrati i srednje zahtjevne video igre.

Na raspolaganju je 128 GB memorije za pohranu, što je moguće proširiti za još toliko pomoću kartice microSD.

Baterija dugo traje, ali...

Pri testiranju sam bateriju kapaciteta 5.000 mAh potpuno napunio u utorak prije podne. U četvrtak prijepodne se još grčevito držala na zadnjih nekoliko postotaka, iako sam u međuvremenu Cat S75 redovno - povremeno i intenzivno - koristio za telefoniranje, surfanje, razmjenu poruka i povremeno gledanje videa.

Ali, za punjenje od nula do sto posto je trebalo odvojiti oko dva sata, a i uređaj dolazi bez vlastitog adaptera.

Osim visokog stupnja izdržljivosti, glavna točka razlikovanja Cat S75 ugrađeni je Bullitt Satellite Messenger, pomoću kojeg je moguće slanje poruka i u situacijama kad nemate pristup signalu mobilne telefonije.

Za to je potrebno koristiti zasebnu karticu SIM, koja dolazi s uređajem, i aktivirati ju putem prateće aplikacije. To ujedno znači kako nećete moći koristiti dvije vlastite kartice SIM istovremeno, pa imajte to na umu ako vam je to važno.

Cat S75 pogoni operativni sustav Android 12. Najavljeno je kako će podržavati nadogradnju na nadolazeće izdanje Android 14.

Podržava mreže 5G i Wi-Fi 5. Kvaliteta audio i video poziva je zadovoljavajuća. Zvučnici su solidni, ne i vrhunski. Ako želite koristiti slušalice, morat ćete posegnuti za bežičnim ili žičnim koje koriste USB-C.

Trebate li kupiti CAT S75?

Ne može se poreći kako CAT S75 nudi nekoliko zanimljivih prednosti. Uz robusnost i izdržljivost - što se od uređaja ove kategorije očekuje u startu - izdvaja se mogućnošću komunikacije porukama putem satelita u praktično bilo kojim uvjetima i podvodnim snimanjem.

Zaslon i procesor su dobri, baterija je povećeg kapaciteta i traje prilično dugo (iako se i dugo puno). Kamere su solidne, mogućnosti povezivanja prihvatljive.

Ukratko, CAT S75 izvan svoje kategorije nije vrhunski uređaj. Ali, ako vam je potreban mobitel na koji se možete osloniti dok ste na terenu, izloženi ekstremnim vremenskim i inim uvjetima ili ste tek natprosječno nespretni, ovo je dobar izbor gledano po omjeru cijene i kvalitete.

CAT S75 - ključne specifikacije

  • Zaslon: IPS LCD, 6,6 inča (16,7 cm), 2.408 puta 1080 piksela, 400 dpi
  • Procesori: osmojezgreni Mediatek Dimensity 930 do 2,2 GHz, IMG BXM-8-256
  • RAM: šest GB Memorija: 128 GB (proširivo s još 128 GB, microSD)
  • Kamere:

- stražnja: 50 MP, f/1.8, širokokutna; 8 MP, f/2.2, ultraširokokutna; 2 MP, f/2.4, makro

- prednja: 8 MP, f/2.0, širokokutna

  • Baterija: 5.000 mAh, nezamjenjiva, punjenje do 15 W (bežično i žično)
  • Povezivanje: USB-C 2 (USB OTG), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1
  • Senzori i ostalo: GPS (L1+L5), čitač otiska prsta, brzinomjer, žiroskop, kompas, satelitsko slanje poruka, podrška za dvije kartice SIM i karticu microSD, stereo zvučnik
  • Operativni sustav: Android 13
  • Boja: siva
  • Cijena: od 533 eura / 4.013,49 HRK (Nabava.net)