MULTIMEDIJALNE PERJANICE

Guštate u glazbi? Ovo su najbolji smartfoni za vas

20.06.2017 u 15:14

Bionic
Reading

Još u doba kada pametni telefoni nisu postojali, mobiteli s naprednim mogućnostima reprodukcije glazbe uvijek su bili na cijeni. Čini se kako su danas praktički svi multimedijalni uređaji isti, no neki se itekako ističu mogućnostima kvalitetne reprodukcije

Potrošači danas uglavnom ili biraju best-buy rješenje za svoje potrebe ili mobilne perjanice. U svoj priči o gigahercima, tehnologijama izrade zaslona i megapikselima na kamericama proizvođači ipak često znaju zaboraviti i na nišu korisnika koji jednostavno traže - dobar zvuk. 

Moglo bi se raspravljati o tom da dobar zvuk nude sve kategorije uređaja danas, no neki se i dalje ističu - posebno kada se na njih spoji kvalitetan komad audio opreme poput slušalica ili zvučnika. U nastavku slijedi dio uređaja za koje se može praktički garantirati vrhunska reprodukcija. 

HTC 10

HTC-ova perjanica s naslovnice pored moćnih integriranih zvučnika pruža i mogućnost reprodukcije zvuka visoke razlučivosti preko svog 24-bitnog DAC-a (Digital-to-Analog Converter). Naravno, tu su i integrirana pojačala za spomenute zvučnike te slušalice preko 3,5mm audio priključka. 

Integrirani BoomSound zvučnici već godinama su značajka HTC-ovih vrhunskih mobilnih uređaja, no s modelom 10 neke stvari su se izmijenile. Umjesto da služe za projekciju stereo zvuka kroz dva otvora na uređaju, na gornjoj strani se nalazi srednjetonac, dok se u donjem otvoru krije minijaturni niskotonac. Na taj način je HTC pokušao upotpuniti zvučnu sliku koju uređaj može stvoriti položen na stol, no i dalje je bolje rješenje koristiti slušalice. 

S tim rečenim, u paketu s uređajem stižu vrlo kvalitetne slušalice koje će moći iskoristiti barem dio vrhunskih audio značajki koje posjeduje HTC 10. Slušalice pogoni zaseban DAC i pojačalo, potpuno nevezani za glavni čip u uređaju. Upravo to je razlog zašto ovaj HTC-ov smartphone pruža vrhunski zvuk u usporedbi s brojnim drugim vrhunskim modelima na tržištu. 

Bilo da je riječ o frekvencijskom odzivu, dinamičkom rasponu ili distorzijama, HTC 10 je u stanju pružiti materijal u kakvom će uživati svi okorjeli ljubitelji kvalitetnog zvuka. 

LG G6

Zašto li se sve zapadnjačke recenzije nisu dotakle kvalitetnog zvuka kojeg može isporučiti LG-jeva perjanica? Razlog za to je jednostavan: 32-bitni quad-DAC dostupan je samo i isključivo na južnokorejskom tržištu.

LG je jedna od prvih tvrtki koje su prihvatile Hi-Res audio standard i integrirale ge u svojim uređajima. Za perjanicu G6 iz nekog razloga ipak nisu vjerovali kako je bitno pružiti vrhunski audio van matičnog tržišta. Zapravo, LG G6 se iz regije u regiju razlikuje svojim mogućnostima. Južnokorejska varijanta tako ne podržava bežično punjenje, a što je dostupno u SAD-u. Najviše su u priči 'izvisili' - Europljani. 

Europski model LG-ja G6 tako ne podržava niti vrhunski audio, niti bežično punjenje, niti je dostupan s 64GB spremišnog prostora. Sretno s uvozom. 

LG V20

Šala, šala! Ne treba uvoziti južnokorejski G6. Za iskorištavanje vrhunskih quad-DAC mogućnosti LG u ponudi srećom ima i multimedijalnu perjanicu V20. Srce mu čini ESS Sabre ES9218 čip, koji povezan s kvalitetnom opremom za reprodukciju uistinu ima što za pokazati. 

LG V20 za korisnika može povećati i kvalitetu uobičajenih MP3-ca, no veliko je pitanje koliko je zvuk istinski poboljšan a koliko marketinški uljepšan. S druge strane, V20 podržava Hi-Res audio datoteke, a kako stvar ne bi stala tek na reprodukciji, ovaj pametni telefon može iskoristiti i tri zasebna mikrovona za snimanje 24-bitnog audio materijala uz sampling rate do 48kHz. Ako tko želi snimati kakav nastup ili koncert te ga naknadno reproducirati preko mobilnog uređaja, V20 je idealan izbor. 

Sony Xperia XZ Premium

Iza ovog nes(p)retnog naziva zapravo se krije fenomenalan uređaj za sve ljubitelje dobrog zvuka. Tu je očekivano podrška za Hi-Res audio materijal, no i niz integriranih softverskih i hardverskih dodataka koji služe za stvaranje vrhunske zvučne slike. 

Da stvar bude bolja, ne samo da Xperia XZ Premium omogućuje kvalitetnu reprodukciju na slušalice preko 3,5-milimetarskog audio priključka, već koristi i Sonyjevu vlastitu tehnologiju LDAC, koja omogućuje prijenos zvuka u visokoj razlučivosti preko Bluetooth veze (i na zvučnike i na slušalice). 

Tu je naravno i nešto marketinške igre, u kojoj Sony tvrdi da postojeću glazbu korisnika može konvertirati u nešto blisko Hi-Res kvaliteti. Bilo kako bilo, riječ je o uređaju koji bi trebao završiti na svačijoj top listi po pitanju audio mogućnosti. 

ZTE Axon Mini

Ovaj uređaj donosi vrhunski zvuk uz nisku cijenu. Možda nije vrhunskih tehničkih karakteristika po ostalim pitanjima, no je li to uistinu toliko bitno nekom tko traži tek kvalitetnu audio reprodukciju?

Uglavnom, Axon 7 Mini u sebi integrira stereo zvučnike kao i Dolby Atmos tehnologiju koja smanjuje distorzije i pojačava niske frekvencije. Tu je i AKM 4962 čip, koji kombinira dva odvojena audio procesora za stvaranje vrlo bogate zvučne slike. 

Marshall London

Tko traži smartphone na kojem su radili i poznati audio stručnjaci, Marshallow London bi trebao biti među top modelima. Da, tu je podrška za Hi-Res audio materijal, a čija je vrhunska reprodukcija osigurana fenomenalnim Wolfson WM8281 audio procesorom. Nazvali su ga još i 'najglasnijim telefonom na svijetu'.

Kome treba šlag na torti, Marshall London donosi i dva 3,5-milimetarska audio utora kako bi se u glazbi moglo uživati udvoje. 

Samsung Galaxy S8

Jedan od najboljih pametnih telefona uopće brine se pored općih karakteristika i o dobrom zvuku. Perjanica južnokorejskog diva podržava Hi-Res audio, no donosi i neke od neobičnih značajki i noviteta u audio svijetu. 

Tako primjerice Galaxy S8 podržava Bluetooth 5 audio te iskorištava mogućnost nove tehnologije poznate kao Bluetooth Dual Audio. U praksi ovo omogućuje korisnicima da primjerice istovremeno povežu dva bežična audio uređaja (poput slušalica) na jedan smartphone

Što se klasike tiče, u paketu s uređajem stižu i vrlo solidne AKG slušalice. Više od 43 milijuna pjesama pak pronaći možete na servisu Deezer na kojemu je registracija besplatna.