JEDNOSTAVAN TRIK

Evo kako ćete otkriti koje izdanje Androida koristite

20.06.2017 u 12:31

Bionic
Reading

Googleov operativni sustav za mobilne uređaje dolazi u raznim izdanjima. Možete brzo i jednostavno ustanoviti koju verziju koristi vaš pametni telefon ili tablet računalo

Google svake godine izdaje veću nadogradnju svog operativnog sustava Android. Tako su u kolovozu prošle godine predstavili Android 7, poznat i kao Nougat, dok se osmo izdanje očekuje tijekom zime ove godine, s nazivom po slatkišu koji počinje slovom O. 

S novim izdanjima obično dolaze napredne značajke, ali ne znači kako će automatski biti dostupna i za vaš uređaj. Kako ćete znati koje izdanje on trenutno vrti? Do te ćete informacije doći vrlo jednostavno, piše PC Advisor.

Otvorite aplikaciju Settings (Postavke). Obično ćete ju naći na početnom zaslonu, u ladici za aplikacije ili kucnete li na sličicu zupčanika nakon što potegnete prstom po zaslonu od vrha prema dolje kako bi dobili pristup prečicama do najčešće korištenih značajki.

Nakon što otvorite postavke, skrolajte do kraja gdje ćete naći opciju About Device. Kucnite na nju pa potražite Software Info ili nešto slično tome. Kad nađete, kucnite po tome. U vrhu stranice koja će se prikazati trebali bi vidjeti naslov Android Version ispod kojeg je broj (recimo, 6.0.1). Taj broj označava izdanje Androida koje vaš uređaj koristi.

Ne preskačite nadogradnje

Vaš će vas pametni telefon ili tablet računalo u pravilu obavijestiti kad novije izdanje Androida postane dostupno. 

Ako ste zbog bilo kojeg razloga u trenutku kad je obavijest stigla preskočili instalaciju nadogradnje - što nije preporučljivo jer s njima često dolaze i važne sigurnosne zakrpe - možete to učiniti i naknadno. 

Dovoljno je otvoriti Settings, pa Software Update i potom odabrati opciju Download updates manually. Uređaj će provjeriti ima li raspoloživih nadogradnji i preuzeti ih.

Imate isto izdanje kao i vaš prijatelj, ali na vašem mobitelu Android izgleda drukčije? To je zato što brojni proizvođači stavljaju vlastite dodatke na izvorni Android kako bi mu promijenili izgled, korisničko sučelje i funkcionalnosti.

Uz pomoć alata koji se zove Launcher možete i sami mijenjati izgled Androida te određivati koje će značajke biti dostupne. No, o tome ćemo više neki drugi put.