VELIKI BRAT

Britanski telekomi će čuvati povijest surfanja korisnika?

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 20:13
  • Objavljeno 28.11.2016 u 15:43
špijunaža

špijunaža

Izvor: Reuters / Autor: Pawel Kopczynski/Files

Internauti u Britaniji ovih dana su itekako na nogama. Neovisno o tome jesu li korisnici s računala izbrisali povijest internetskih pretraga i pregledanih web stranica, vlasti će moći zaviriti u taj svijet na zahtjev, zahvaljujući zakonu koji privatnost stavlja na zadnje mjesto, pišu tamošnji mediji

Investigatory Powers Bill poznat još i kao Snoopers' Charter je zakon koji bi do konca godine mogao biti potvrđen. On od pružatelja internetskih usluga traži da čuvaju potpunu listu veza na internet punih godinu dana te da na zahtjev vlasti predaju tu listu. Štoviše, pristup mogu zatražiti brojna tijela, a ne samo policija, vojska ili tajne službe. Tu su vladina tijela za hranu, ekonomiju, porez, zdravlje, sve što se može zamisliti - a zahtjev mogu zatražiti najniži uredi tih organizacija i tijela. Privatnost online je u drugom planu. Iako je brane neki postojeći zakoni, dovoljna je 'sumnja' u nešto loše da se provede kompletna istraga.

Što bi uopće moglo poći po zlu?


Uistinu, mogućnost zlouporabe takvih zahtjeva je ovih dana izazvala veliku buku u Britaniji, a brojni autori, aktivisti i internauti navode kako zemlja ima priliku postati utjelovljenjem Velikog Brata.

'Zakon legitimira većinu onoga što bi se inače zvalo masovnim nadzorom...i što se već odvija. Sama širina ovlasti koja se ovim dobiva oduzima dah, od provale u podatke pa sve do korisničkih veza na svaki dio interneta (...) Najveća opasnost dolazi zbog mogućih političkih promjena. Stavljanje ovoliko ovlasti u ruke neke buduće vlade moglo bi se pokazati kobnim i vrlo lako zloupotrebljavati', navodi stručnjak za ljudska prava i IT predavač Paul Bernal za IBTimes UK.

Zahvaljujući neznanju parlamentaraca i političkom kukavičluku onih koji stvari razumiju ali odbijaju djelovati kontra, Veliki Brat u Ujedinjenom Kraljevstvu sve je izgledniji prenose mediji. Do konca godine bi sve trebalo biti jasno...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!