ELIMINACIJA BOLESTI

Britanija dozvoljava djecu s korekcijom DNK

28.06.2013 u 16:22

Bionic
Reading

Britanske su vlasti dale zeleno svjetlo za novu tehnologiju oplodnje kojim bi trebale postati prva zemlja svijeta u kojoj će se moći stvarati djeca čiji će genetski kod biti kombinacija DNK troje roditelja

Nacrt zakona trebao bi biti gotov ove godine, a procedura bi se u praksu uvela kroz dvije godine. Stručnjaci ističu da bi se takvom umjetnom oplodnjom mogle eliminirati opasne pa čak i smrtonosne neizlječive bolesti koje se s majki na djecu prenose preko tzv. mitohondrijske DNK.

Protivnici ove tehnike tvrde da je neetična te da vodi na sklizak teren genetske modifikacije ljudi. Umjesto toga predlažu da roditelji koji nose problematične gene usvajaju djecu ili da koriste jajašca dobrovoljnih davateljica.

Mitohondriji su sićušne stanične organele koje proizvode energiju. Od majke se prenose na djecu preko jajnih stanica. Procjenjuje se da na oko 6.500 djece jedno ima defektne mitohondrije. Ovaj nedostatak može rezultirati manjkom energije, slabošću mišića, sljepoćom, zatajenjem srca i u najekstremnijim slučajevima smrću. Istraživanja su pokazala da uporaba mitohondrija iz jajašaca donatorica može spriječiti bolest.

Djeca začeta predloženom metodom imala bi DNK dvoje roditelja te mali dio trećeg darivatelja jer mitohondriji imaju svoju DNK. Iz jajnih stanica majki s greškama u mitohondrijima izdvajala bi se jezgra i usađivala u jajne stanice darivateljica iz kojih bi se prethodno izvadila jezgra. Rezultat bi bila djeca s genetskom informacijom triju osoba. Ona bi imala 20.000 gena svojih roditelja te oko 37 mitohondrijskih gena darivateljica.

Ovaj bi korak označio važan preokret u povijesti jer bi znanstvenicima omogućio da mijenjaju ljudsko genetsko nasljeđe.

Dr David King, direktor organizacije Human Genetics Alert smatra da je to opasan presedan koji će dovesti do razvoja genetske modifikacije djece te stvaranja tržišta eugeničke dizajnirane djece.

No Sir John Tooke, predsjednik Academy of Medical Sciences, kaže da će uvođenje nove tehnike spriječiti daljnje odlaganje primjene tehnike koja može pomoći brojnim roditeljima.

'To je također pozitivan korak koji će osigurati da Velika Britanija ostane jedna od predvodnica u najnovijim istraživanjima ovoga područja', dodao je. Stručnjaci također ističu da će sve glavne karakteristike roditelja ostati istovjetne, odnosno da će se promijeniti samo defektni geni odgovorni za stvaranje baterija, odnosno mitohondrija u stanicama.