održavanje higijene

Brinete oko čistoće vaših elektroničkih uređaja? Pratite ove savjete

05.03.2020 u 08:22

Bionic
Reading

Donosimo nekoliko vrlo korisnih savjeta vezanih uz održavanje računala, laptopa, periferija i ekrana tijekom epidemije zaraznih bolesti poput virusa Covid-19

Koliko god dobro pazimo na elektroničke uređaje poput računala, televizora i smartfona, jedno je sigurno - nikad ne možemo od oka procjeniti koliko su oni zapravo čisti. S obzirom da je koncept osobne higijene usred epidemije koronavirusa postao prilično aktualnom temom, odlučili smo nabrojati nekoliko stvari o kojima trebamo svi voditi računa.

Uređaji imaju zaštitu

Svaki elektronički uređaj s ekranom koristi posebni zaštitni premaz. Upravo zbog toga tehnološki stručnjaci smatraju da je korištenje agresivnih sredstava za čišćenje elektroničkih uređaja skoro uvijek loša ideja zato jer svi naši prijenosni uređaju koriste zaštitu koju korištenjem agresivnih sredstava doslovno skidamo.

U idealnom slučaju, navode, korisnici ne bi smjeli prskati uređaje sredstvima za čišćenje. Ako već inzistirate na sredstvu zato jer se želite riješiti mikroorganizama, oni predlažu da uzmete krpicu od mikrofibre i navlažite ju otopinom sredstva i vode. Navlažite - ne namočite. Također vodite računa da ovu teniku nikad ne korstite na računalnim monitorima. Ako baš jako volite svoje ekrane, tipkovnice i miševe, izbjegavajte sredstvo za čišćenje stakla, sredstva koja sadrže amonijak, nemojte ni pomišljati o vodikovom peroksidu, izbjeljivaču, sredstvu za skidanje šminke, otapalima, deterdžentima u prahu ili krpicama za dezinfekciju. Također ne pokušavajte koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku kojim, prema stručnjacima, možete prilično oštetiti uređaje.

Kako čistiti?

Destiliranu vodu, kombinaciju vode i octa ili vode i izopropilnog alkohola treba posprejati na tkaninu od mikrofibre i onda pažljivo istrljati površinu koju čisitte - bio to laptop ili telefon. Razlog zbog kojeg ne želite mokru krpicu je mogućnost oštećenja osjetljivih električnih komponenti. Kad smo već kod toga, obavezno i bez izuzetka prije čišćenja sve uređaje ugasite - stavljanje u 'standby' ili 'sleep mode' nije dovoljno. Dok čistite uređaj pazite da ga previše ne pritišćete - ovo pogotovo vrijedi za ekrane, tipkovnice ili druge osjetljivije površine.

Ako vas zanima kako pravilno čistiti vaš smartfon, bacite pogled ovdje.

Koliko često treba čistiti računala?

Sve zavisi o tome koliko ih često koristite. Načelno pravilo do nedavno bi bilo jednom tjedno, no s obzirom na opasnost od koronavirusa, to bismo trebali raditi malo češće. Cijeloj stvari, na poslijetku, pomaže i redovno pranje ruku.

  • +13
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK