SKRIVANA KATASTROFA

BP je ubio 50 puta više dupina no što se mislilo!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 31.03.2011 11:34
  • Objavljeno 31.03.2011 u 09:46
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon havarije BP-jeve naftne platforme Deepwater Horizon nasukana tijela uginulih dupina prestala su biti rijedak prizor na obalama Meksičkog zaljeva

Koliko je života kitova i dupina odnijela najveća ekološka katastrofa u povijesti SAD-a, vjerojatno nikada neće biti moguće precizno tvrditi, međutim nova istraživanja pokazuju da bi njihov broj mogao biti i do 50 puta veći od službenog.

Naime, prema novom izvješću američke obalne straže, u Meksičkom je zaljevu u posljednje vrijeme pronađeno 100-tinjak tijela velikih morskih sisavaca. Istovremeno, časopis Conservation Letters upozorava da se u prosjeku u moru pronađe tek svaki pedeseti leš uginule životinje. To pak znači da su službene procjene američkih vlasti o ukupnom broju žrtava havarije značajno manje od stvarnih.

Rob Williams s University of British Columbia u Vancouveru u Kanadi ističe da su pronađena trupla samo vrh ledene sante. 'Trebamo utvrditi metodu kojom bismo na temelju vrška procijenili pravu veličinu sante', rekao je Williams.

Da bi dokazali svoje tvrdnje, on i njegovi kolege usporedili su broj tijela koja se svake godine pronađu u zaljevu s godišnjom procjenom smrtnosti sisavaca koju je napravila Američka nacionalna oceanska i atmosferska uprava. Prema njoj, u prosjeku se pronađe tek oko 2 posto leševa.

Iz toga proizlazi da je stvaran broj uginulih životinja čak 50 puta veći. No stručnjaci priznaju da je realna brojka ipak nešto manja, jer treba uvažiti činjenicu da se situacija u zaljevu nakon havarije vrlo pomno prati. Naime, jedinke koje žive na otvorenom moru u puno će većem postotku uginuti ne ostavljajući nikakve tragove.

 

Kriva interpretacija podataka


Stan Senner, direktor organizacije Ocean Conservancy iz Teksasa, kaže da je činjenica da oceanske službe otkrivaju tek mali postotak uginulih životinja već odavno poznata.

Senner i Williams upozoravaju da su neki mediji zanemarili tu činjenicu i objavili krive rezultate kojima su umanjili stvarne razmjere ekološke katastrofe. Posebno ističu članak objavljen u časopisu Time pod naslovom: 'BP-jeva havarija: Je li šteta preuveličana?'

U tom članku autor piše: 'Istina, u izlijevanju su ubijene ptice, međutim dosad ih je pronađeno manje od jedan posto od broja ptica koje su uginule u havariji Exxon Valdeza na Aljaski prije 21 godinu. Istina je, čuli smo za strašne priče o nauljenim dupinima, međutim dosad su spasilački timovi pronašli tek tri vidljivo nauljena trupla.'

Senner ističe da je to vrlo grubo zlorabljenje informacija. 'Podcjenjivanje stvarnog pomora daje svima – od sigurnosnih službi, preko zakonodavaca do javnosti – lažan osjećaj da stvari nisu toliko loše koliko su mogle biti. To se može vratiti u obliku pada zanimanja javnosti za kazne i odštete te za pregovore o nagodbi. Ako prevlada dojam da se okolišu nije dogodilo ništa značajno i svi samo krenu dalje, takva će politička klima smanjiti mogućnost postizanja prave kompenzacije.'

Williams ističe da je važno imati na umu da se rezultati ekološke katastrofe ne vide nužno odmah i izravno.

'Nakon havarije Exxon Valdeza jedna populacija kitova orki teško je stradala i više se nije oporavila.'

U posljednjih nekoliko mjeseci na obalama Meksičkog zaljeva pronađeno je 87 velikih dupina (također se nazivaju dobrim dupinima, a žive i u Jadranu), a pola od tog broja bili su mladunci ili mrtvorođene bebe. Vlasti istražuju uzroke njihova ugibanja, ali od znanstvenika koji sudjeluju u studiji zatraženo je da rezultate drže u tajnosti. Williams naglašava da su mrtvorođeni mladunci najvjerojatnije bili začeti u vrijeme havarije.

Iz platforme Deepwater Horizon, koja je eksplodirala 20. travnja 2010, u more je isteklo oko pet milijuna barela, odnosno oko 779.000 prostornih metara nafte. Zagađeno je područje veličine između 6.500 i 180.000 četvornih kilometara. U eksploziji koja se dogodila tijekom bušenja na dubini od oko 1.500 metara ukupno je poginulo 13 ljudi (11 izravno i dvoje od posljedica), a havarija je proglašena najvećom ekološkom katastrofom u povijesti SAD-a. Nakon brojnih bezuspješnih pokušaja sanacije, bušotina je konačno službeno zatvorena 19. rujna 2010.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi