POVRATAK OTPISANIH

BlackBerry nije mrtav! Novi model stiže iduće godine, s tipkovnicom i mrežom 5G

20.08.2020 u 10:47

Bionic
Reading

Brend mobitela namijenjenih poslovnim ljudima dobit će još jednu priliku

Teksaški startup OnwardMobility otkupio je licencu za BlackBerry. Namjeravaju tijekom 2021. godine ponuditi model pametnog telefona s operativnim sustavom Android, potpuno redizajniranom fizičkom tipkovnicom tipa QWERTY i podrškom za mreže 5G.

Druge tehničke pojedinosti o ovom uređaju, poput veličine dijagonale zaslona i hardverskih komponenti, zasad nisu poznate.

Čini se kako u tvrtki OnwardMobility namjeravaju prodavati svoj smartfon poslovnim korisnicima koji žele posao u što većoj mjeri obavljati u pokretu. Ipak, može se naslutiti kako neće biti riječ o top modelu već cjenovno pristupačnijem srednjestrujašu.

Prije no što su uređaji s operativnim sustavima Android i iOS preuzeli primat na tržištu BlackBerryjevi mobiteli bili su prilično popularni u poslovnoj zajednici.

Posrnuli brend pokušali su ponovno postaviti na noge od 2013. godine, s vlastitim operativnim sustavom BlackBerry 10. Dvije godine kasnije su se prebacili na Android s modelom BlackBerry Priv koji je imao kliznu tipkovnicu.

U 2016. su u potpunosti obustavili vlastitu proizvodnju mobitela i licencirali ju kineskoj tvrtci TCL. Ta će licenca isteći 31. kolovoza ove godine. Licencu je također kupio i indijski telekom Optiemus Infracom, u kojem proizvode uređaje namijenjene isključivo indijskom tržištu.

Za OnwardMobilitiy smartfone s BlackBerryjevim imenom proizvodit će tvrtka FIH Mobile, u vlasništvu kineskog diva Foxconna. Trebali bi biti dostupni u Sjevernoj Americi i Europi tijekom prve polovice iduće godine, piše Verge.