MOBILNE TEHNOLOGIJE

Google će Androide pretvoriti u uređaje za detekciju potresa

12.08.2020 u 14:37

Bionic
Reading

Google je u utorak u Kaliforniji pokrenuo sustav upozorenja o potresima, koji bi omogućio da se pametni telefoni s operacijskim sustavom Android iskoriste kao detektori potencijalnih seizmičkih aktivnosti.

Novi sustav, nazvan ShakeAlert, kreiran u suradnji s američkim Geološkim zavodom, koristi signale stotina seizmometara iz cijele savezne države, koji se aktiviraju te putem pametnih telefona s Androidom korisnicima šalju upozorenja.

'Već smo se uvjerili u to da korištenjem Androida korisnici tijekom pretraživanja dobivaju pravovremene i korisne informacije o seizmičkoj aktivnosti, kao i podatke o tomu na koji način i gdje se skloniti u slučaju potrebe', napisao je glavni softverski inženjer Marc Stogaitis na blogu Post.

Stogaitis poziva sve one koji posjeduju pametne telefone s Googleovim operacijskim sustavom Android da iskoriste mogućnost detektiranja potresa. 'Pametni telefoni obično su opremljeni malim akcelerometrom koji evidentira kretanje pa uspijevaju zabilježiti i podrhtavanje tla koje uzrokuje potres', kaže Stogaitis.

Dodaje kako to znači da Android mobitel može postati i mini seizmometar te bi se, zahvaljujući milijunima njegovih korisnika u svijetu u dogledno vrijeme mogla stvoriti najveća globalna mreža za detekciju potresa.

Android telefoni koji detektiraju podrhtavanje koje upućuje na seizmičku aktivnost u stanju su automatski poslati signal u podatkovni centar, gdje računala brzo obrađuju sve relevantne podatke te se na taj način utvrđuje je li riječ o potresu.

'Zapravo se pokušavamo utrkivati s brzinom svjetlosti, što je otprilike brzina kojom putuju signali pametnih telefona u odnosu na brzinu potresa. Nasreću, brzina svjetlosti puno je veća', kaže Stogaitis. U Kaliforniji se uvode sustavi upozorenja o potresima jer ta američka država posjeduje vrlo razvijenu mrežu seizmometara.

Očekuje se da se sustav upozorenja u idućoj godini proširi i na ostale lokacije nakon što se i ondje uspostavi telefonska mreža koja će omogućiti detekciju potresa.