SAMO KAPLJE

Bill Gates stalno dijeli novac i ima ga sve više. Kako to?

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 21.03.2019 13:00
  • Objavljeno 21.03.2019 u 12:59
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Suosnivač Microsofta nedavno se pridružio osnivaču Amazona Jeffu Bezosu u ekskluzivnom klubu bogataša s više od sto milijardi američkih dolara. Kako mu to polazi za rukom kad je milijarde podijelio u dobrotvorne svrhe?

Bill Gates je sa suprugom Melindom dosad podijelio 45,5 milijardi američkih dolara putem njihove zaklade i drugih donacija. Obvezao se podijeliti veći dio svog bogatstva i s ulagačem Warrenom Buffetom osnovao organizaciju Giving Plegde, koja i druge bogate ljude nastoji potaći na isti korak.

  • +3

Bill Gates

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Kad netko podijeli toliko novca, čini se kako će ga imati sve manje. Ali, Gates je 9,5 milijardi američkih dolara bogatiji nego prošle godine i, prema procjeni Bloomberg Billionaire Indexa, njegovo bogatstvo vrijedi više od 100 milijardi američkih dolara. Još 2014. godine ta procjena je iznosila 76 milijardi dolara. Kako je došlo do povećanja od 24 milijarde dolara?

ULAGANJA, DONACIJE

Pogledajte kako Bill Gates troši svoje ogromno bogatstvo

Pogledaj galeriju
8

Pa, za početak treba reći kako je to samo procjena. Vjerojatno samo Gates točno zna koliko njegovo bogatstvo doista vrijedi.

Brojnim njegovim ulaganjima upravlja tvrtka Cascade Investment, koju vodi po tajanstvenosti poznat Michael Larson. Gates ima raznovrstan investicijski portfelj, u rasponu od velikih udjela u tvrtkama izlistanima na burzama kapitala do nekretnina.

Ulaganja su se isplatila

Mimo toga zaklada Bill and Melinda Gates uložila je i u profitno usmjerene tvrtke. Među njima je, primjerice, biotehnološka tvrtka Liquidia Technologies u kojoj razvijaju lijekove personalizirane za korisnika. Ta je tvrtka trenutno u pripremama za javnu ponudu dionica. Doduše, udio u toj tvrtci je u vlasništvu maloprije spomenute zaklade, pa ga ne treba računati pod Gatesovo osobno bogatstvo.

Većina njegovog bogatstva više ne dolazi i od Microsofta, iako dionice diva iz Redmonda dobro stoje otkako je kormilo preuzeo Satya Nadella. Naime, Gates je tijekom proteklih godina prodao većinu svog udjela u Microsoftu. Prije 15 godina imao je 1,1 milijardu dionica. Danas ih ima oko 103 milijuna, što trenutno vrijedi oko 12 milijardi dolara. Zadnjih nekoliko godina nije prodavao ili kupovao nove dionice, a odrekao se i prava na njih za posao predsjednika tvrtke, skupa s plaćom.

No, to ne znači kako mu Microsoft tu i tamo ne donese ponešto novca na druge načine. Primjerice, u travnju 2017. Microsoft je kupio tvrtku Intentional Software, koju je osnovao bivši dugogodišnji Microsoftov inženjer Charles Simonyi, koji je radio na razvoju Excela i Worda. Gates je bio uložio novac u tu tvrtku, pa je dobio 60 milijuna dolara kad ju je Microsoft preuzeo, piše Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!