WINDAYS 2013

AuThink uzeo i Software Startup Academy

24.04.2013 u 15:47

Bionic
Reading

Nakon što je osvojio Imagine Cup, splitsko-zagrebački tim s aplikacijom namijenjenom pomoći pri rehabilitaciji djece s autizmom osvojio je još jedno natjecanje i izborio 40 tisuća kuna nagrade

Pobjedu splitsko-zagrebačkoj studentskoj kombinaciji donijela je činjenica da je njihovo rješenje bilo najkompletnije, najinovativnije, a i tim je samu aplikaciju već razvio do stadija pilot-projekta i visokog stupnja.

S preko 600 studenata iz svih krajeva Hrvatske i 22 tima koja su se borila za ulazak u finale, pet najboljih jučer se predstavilo stručnom žiriju koji su sačinjavali predsjedavajući Draško Ivanišević, voditelj odjela za promociju razvojne platforme i poslovnih rješenja u Microsoftu Hrvatska, Tomislav Tipurić, specijalist za tehnologiju u Microsoftu Hrvatska, Adis Jugo, savjetnik za tehnologiju i lead architect tvrtke PlanB te Luka Abrus, direktor tvrtke 5 Minuta.

Osnovna namjena rješenja AuThink je pomoći rehabilitaciji djece s autizmom, pomažući, na zabavan i intuitivan, ali i stručno pripremljen način, roditeljima i terapeutima putem web i mobilnih aplikacija.

'Nismo očekivali pobjedu. Bili smo sretni što smo se uopće našli u finalu. Kada smo saznali da smo pobijedili preplavile su nas emocije. No već sutra nastavljamo dalje hladnih glava jer aplikacija je u testnoj fazi u splitskom rehabilitacijskom centru pa ćemo, nastavno na njihove povratne informacije, dodatno nadograditi sustav kako bi bio što primjenjiviji i korisniji u svakodnevnom radu', izjavio je Ivan Pavičić, voditelj tima AuThink.

Tim iza AuThinka prvim mjestom ostvario je potporu za implementaciju rješenja u iznosu od 40 tisuća kuna, a svih pet timova koji su imali priliku boriti se u finalu dobili su mogućnost sudjelovanja na konferenciji Shift, koja će biti održana od 22. do 24. svibnja u Splitu.

Tko je još bio u finalu?

U finalu su se nadmetali i zagrebački studenti aplikacijom Beaver Cleaner, čija je namjena pomoći komunalnim službama da pravodobno detektiraju onečišćenja ili uništenja javne površine i imovine.

U tome bi im mogli pomoći građani koji putem ove aplikacije mogu jednostavno poslati fotografije i koordinate uništene lokacije, koja se zatim obrađuje i sprema u bazu dostupnu svim gradskim službama.

Varaždinske boje branio je tim koji je izradio cQuest, zabavnu društvenu i geolokacijsku RPG igru koja za cilj ima promicanje druženja, učenja i otkrivanja novih interesantnih mjesta u hrvatskim gradovima. Zanimljivost ove igre upravo je u kombinaciji suvremene tehnologije i društvenih igara u stvarnom svijetu.

U potpuno drugačijim vodama okušali su se studenti iz Osijeka koji svojim projektom CroPTA namjeravaju pomoći poslodavcima pri testiranju novih kandidata za posao.

CroPTA je web aplikacija koja na vrlo brz i intuitivan način omogućuje poslodavcima da slože set pitanja koja će im najviše pomoći izabrati idealnog kandidata.

Pet najboljih zatvorio je još jedan tim iz Osijeka koji aplikacijom LegalTie pokušava vrlo brzo i učinkovito spojiti odvjetnike s osobama koje trebaju odvjetničke usluge.

Osim samog pronalaženja odvjetnika, web aplikacija omogućuje i interakciju odvjetnika i klijenta, izradu pravnih dokumenata i upravljanje odvjetničkim uredom 'na daljinu'.

Pregršt predavanja

Jutarnji dio u utorak obilježilo je predavanje Irene Topalović iz Microsofta Hrvatska, koje je donijelo prikaz tehnologije Exchange 2013, poboljšanja, prednosti i razloge za implementaciju. Prikazane su arhitekturne promjene u odnosu na Exchange 2007 te mogući scenariji visoke dostupnosti.

Novi Exchange bio je i u fokusu predavanja Scotta Schnolla, uključujući primjere najbolje prakse za planiranje i izvršavanje nadogradnji sustava.

Predavanje koje je održao Microsoftov stručnjak Tomislav Poljak bilo je usmjereno na primjere implementacije Office 365 u velikim tvrtkama, ističući analizu cjenovne učinkovitosti primjene tog rješenja.

Popodnevni dio pripao je svjetski poznatom kolumnistu, komentatoru i autoru brojnih knjiga i publikacija, Marku Minasiju iz SAD-a, koji je održao dva predavanja o budućnosti operativnog sustava Windows.

U prvom je naglasak stavljen na potrebe za migracijom na najnovije inačice, dok se drugo fokusiralo na praktične savjete prilikom nadogradnje sustava i njegovo uklapanje u postojeću IT infrastrukturu.

Dan će zaključiti finale studentskog natjecanja Software Startup Academy, na kojem će snage odmjeriti najbolji timovi iz Osijeka, Splita, Varaždina i Zagreba.

Akademija je ove godine okupila više od šesto studenata, među kojima su se nakon nešto više od mjesec dana iskristalizirala 22 projekta, od kojih je pet došlo do današnjeg finala.

Žiri će nakon njihovih izlaganja odabrati pobjedničko rješenje koje će osvojiti 40 tisuća kuna, a svim će finalistima Microsoft osigurati pristup programu BizSpark i trogodišnju softversku podršku i pristup bazama znanja.

Pobjednik će biti proglašen u srijedu.