najbliže zemlji

Astronomska poslastica: Uran će tijekom noći u idealnim uvjetima biti vidljiv golim okom!

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 04.11.2021 09:56
  • Objavljeno 04.11.2021 u 09:56
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ron Miller / Sciencephoto / Profimedia

Planet Uran večeras će se najviše približiti Zemlji, zbog čega će djelovati kao da je svjetliji i veći na noćnom nebu

Sedmi planet Sunčevog sustava i dalje će biti prilično udaljen od nas - neće nam se približiti više od 2,8 milijarde kilometara kad se poravna s matičnim nam planetom na istoj strani Sunca.

Bit će vidljiv golim okom (ako imate odličan vid i uz povoljne uvjete) kao blijeda zvijezda malo iznad obzora na istočnom nebu tijekom cijele noći sa 4. na 5. studeni.

  • +5
  • +2

Hubbleov čudesni pogled u najdublji svemir

Izvor: Creative Commons / Autor: NASA/ESA/Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Okupan Sunčevim svjetlom, otkrit će svoju zeleno-plavu boju koja ga odlikuje zbog prisustva metana u atmosferi promatrate li ga teleskopom ili dvogledom.

Svjetlina Urana bit će naglašenija nego inače jer se njegova pozicija u odnosu na Zemlju poklapa s mlađakom, Mjesečevom mijenom u kojoj se sa Zemlje ne vidi osvijetljen ni jedan dio njegove površine.

To znači kako će inače najsvjetliji nebeski objekt na noćnom nebu biti jedva vidljiv, pa će manje ometati promatranje planeta i zvijezda.

Najbolje lokacije za promatranje Urana bit će u područjima s niskom razinom svjetlosnog zagađenja i vedrim nebom. U Hrvatskoj bi to mogli biti zapadni dijelovi zemlje, ponajprije uz obalu Jadranskog mora.

Ako propustite ovu priliku, Uran će se idući put naći u opoziciji sa Zemljom 9. studenog 2022. godine. Prije toga ćemo biti u opoziciji sa Saturnom (14. kolovoza) i Jupiterom (26. rujna), piše Independent.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!