NEBESKI MISTERIJ

Astronom otkriva detalje o meteoru iznad Zadra: 'Da je došao do površine, vjerojatno bi završio u moru'

27.01.2022 u 11:46

Bionic
Reading

Tijekom noći s utorka na srijedu na nebu sjeverozapadno od Zadra pao je meteor koji je potpuno ispario u atmosferi, potvrdio je astronom Korado Korlević u razgovoru za HRT

Meteor koji je obasjao nebo iznad Zadra s noći 25. na 26. siječnja svojevrsni je 'mali loto, estetska nagrada za jedan događaj koji nije toliko čest' rekao je astronom Korado Korlević u izjavi za Dnevnik HRT-a.

Sretnici koji su meteor uspjeli vidjeti u 18 sati navečer mogli su primjetiti njegovu zelenu boju dok je prodirao u Zemljinu atmosferu 22 puta većom brzinom od metka - 22 kilometra u sekundi. Astronom je istaknuo da ljudi često kažu da meteori izgore u atmosferi, no to nije točno - oni ispare od kočenja. Ovaj je, konkretno, svoje putovanje završio na 40 km iznad površine gdje je doslovno nestao. 'Da je došao do površine, vjerojatno bi završio u moru' komentirao je Korlević.

Pogled prema nebu

Korlević je također spomenuo da je Zvjezdarnica Višnjan jedna od najproduktivnijih u svijetu po praćenju opasnih asteroida - s noći 25. na 26. siječnja tamošnji je teleskop pratio dvadesetak objekata. 'Na dobroj smo vremenskoj udaljenosti od Havaja gdje su veliki vojni teleskopi tog tipa, tako da nam tih 11 sati razlike daje mogućnost za veliki doprinos, a filmska industrija uvijek će napraviti više posla' komentirao je. 'Nama je ponekad loše kad vidimo da se za snimiti jedan takav film potroši 10 godina budžeta svih zvjezdarnica svijeta koje to rade'.

HRT Magazin piše da je meteor koji se vidio na nebu iznad Zadarske županije došao iz asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera - meteoritu kojeg su snimile i kamere Globalne meteorske mreže. Meteor su snimile kamere Hrvatskog astronomskog saveza s Hvara, Čiova, Mosora te iz istarskog gradića Huma.

Prizor za pamćenje

Svemirska stijena se prema astronomima zapalila na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine te se kretala brzinom od 22 km/s. Zbog oblika i putanje meteorita mnogi su mislili da je riječ o nekoj raketi.

Premda astronomi tvrde da ovakav prizor nije neuobičajen, on je i dalje privukao velik broj gledatelja - pogotovo zbog svoje zelene boje koja je, inače, vrlo česta za ovaj tip meteora te nastaje zahvaljujući prisutnosti nikla.