ZANIMLJIVE POJEDINOSTI

Appleovom pametnom satu peti je rođendan, evo par sitnica koje niste znali o njemu

27.04.2020 u 15:55

Bionic
Reading

Nakon što su u pametni sat dodani senzor za praćenje rada srca i EKG, očekuje se kako će šesta generacija dobiti oksimetar za mjerenje razine kisika u krvi, a moguće i nativnu aplikaciju za praćenje spavanja

Prije pet godina Apple je predstavio svoj prvi pametni sat, Apple Watch. Mnogima je veliko iznenađenje bilo to što ga nisu zanvali iWatch, kao što se očekivalo.

Kasnije se pokazalo kako je pravo na taj naziv zatražila druga tvrtka, OMG Electronics, 2012. godine, iako je bilo i zahtjeva koji su datirali iz 2007. U toj su tvrtci planirali napraviti i prodavati vlastiti pametni sat.

  • +2
Apple Watch Izvor: EPA / Autor: JOHN G. MABANGLO

Bili su pokrenuli i kampanju za zajedničko financiranje na platformi Indiegogo u jesen 2012., nadajući se kako će prikupiti sto tisuća američkih dolara. Financijeri nisu imali razumijevanja za njihovu viziju pa je pristiglo tek 1434 USD. Ne čudi, stoga, što taj uređaj nikad nije vidio svjetlo dana.

U razvoj Apple Watcha bio je, između ostalih, uključen i Imran Chaudhri. Dizajnerska rješenja ovog Appleovog veterana s više od 20 godina staža u toj tvrtci korištena su za iPhone, iPad, iPod, Apple Watch i AirPods, između ostalih.

Nedavno je u nizu tvitova podijelio originalne skice i anegdote o nastanku Apple Watcha. Tako je, recimo, otkrio kako je prvi prototip Apple Watcha bio, u stvari, šesta generacija iPoda s narukvicom. Svoje skice i nacrte nije uspio pokazati suosnivaču Applea Steveu Jobsu jer je on preminuo nedugo nakon što je prototip napravljen.

Lice sata nazvano Motion, na kojem su animirani leptiri, djelo su filmaša i fotografa Andrewa Zuckermana. Plavi leptir i dalje je iza stakla u Chaudrijevom domu. On osobno osmislio je lice sata Solar kako bi muslimanima omogućio da tijekom blagdana Ramazana brzo otkriju položaj Sunca, ali i da svima zornije pokaže u kakvom su međuodnosu Sunce i protok vremena.

Apple Watch trenutno je najprodavaniji sat na svijetu. S njim se ne mogu mjeriti ni stari i dobro poznati brendovi kao što su Rolex, Longines i Omega. Odjel za nosivo računalstvo, u sklopu kojeg je i Apple Watch, dio je Applea koji bilježi najbrži rast. Tome su, doduše, pomogle i bežične slušalice AirPods.

Nakon što su u pametni sat dodani senzor za praćenje rada srca i EKG, očekuje se kako će šesta generacija dobiti oksimetar za mjerenje razine kisika u krvi, što bi moglo pomoći u ranom otkrivanju problema u radu srca ili mozga, a možda i koronavirusa koji izaziva COVID-19.

Također, očekuje se kako će Apple Watch 6 dobiti i nativnu aplikaciju za praćenje spavanja, mogućnost mjerenja razine šećera u krvi i tko zna što još, piše Phone Arena.