HALELUJA!

Apple predstavio iPhone 3G S

08.06.2009 u 19:44

Bionic
Reading

Do samog kraja Appleove konferencije WWDC nije se znalo hoće li uistinu biti predstavljena nova verzija iPhonea ili ne, no Apple je ipak uslišao molbe korisnika i predstavio novu verziju iPhonea pod nazivom iPhone 3G S

iPhone 3G S fizički je vrlo sličan iPhoneu 3G, no, naravno, donosi gomilu noviteta koji ga čine znatno bržim i boljim od prethodnika. Evo što to konkretno znači: kamera razlučivosti tri megapiksela s autofokusom, boljom podrškom za makro fotografije i, što je najvažnije, podrškom za snimanje videa. Zatim je tu podrška za HSDPA prijenos podataka (7,2 Mb/s), glasovne kontrole te digitalni kompas. Na kraju valja spomenuti i dugotrajniju bateriju, kapacitet pohrane od 16 ili 32 gigabajta te cijenu od 199 dolara u SAD-u. Sve u svemu, nije loše: sve što se očekivalo od novog iPhonea, Apple je ispunio. Ipak, izostala su neka veća iznenađenja koja je možda u ovom trenutku i nerealno očekivati, budući da je riječ o uređaju koji je već i u prvoj svojoj verziji imao izrazito velike mogućnosti.

Kako se i očekivalo, jako puno se govorilo o novom operativnom sustavu za iPhone, verziji 3.0, koja stiže 17. lipnja. Predstavljeno je izuzetno puno noviteta. Za neke smo znali i prije, no novosti su podrška za MMS, prava turn-by-turn GPS navigacija u suradnji s tvrtkom TomTom, mogućnost spajanja računala na internet preko iPhonea (tethering), nova verzija Safarija za iPhone, a posebno je zanimljiva opcija Find My iPhone koja vam pokazuje točnu lokaciju iPhonea putem MobileMe usluge. Kao još jednu zanimljivost možemo spomenuti i podršku za puno veći broj jezika, među kojima se nalazi i hrvatski.

Tu je i nova verzija operativnog sustava OS X 10.6 nazvana Snow Leopard, koja će na tržište u rujnu. Pod Snow Leopardom većina će sistemskih aplikacija raditi u 64-bitnom načinu rada. Tu je i bolja podrška za višejezgrene procesore, nova (vrlo brza) verzija Safarija i QuickTimea, podrška za Microsoft Exchange te OpenCL, otvoreni standard za upravljanje grafičkim podsustavom računala. Naravno, 'pod haubom' se krije još gomila sitnica o kojima ćemo detaljnije kad isprobamo novi OS.

Od ostalih noviteta, možemo izdvojiti novu liniju prijenosnika MacBook Pro, kojima se pridružio 13-inčni model (dosad dostupan samo kao obični MacBoook), a odlikuju ih nešto jače performanse, niže cijene (osobito za modele sa SSD-om), dodatak čitača SD kartica na 15-inčnom modelu te dugotrajnije baterije.

Što se novog iPhonea tiče, njega će 19. lipnja moći ugrabiti korisnici u SAD-u, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Šanjolskoj i Švicarskoj, dok će se u ostalim zemljama pojaviti tijekom ovog ljeta.