MOBILNO PLAĆANJE

Apple Pay i Samsung Pay se ipak razlikuju

07.03.2015 u 09:12

Bionic
Reading

Ime im je slično, mogućnosti još sličnije, no Samsung Pay i Apple Pay servisi za mobilno plaćanje ipak imaju određenih razlika, prednosti i nedostataka. Samsung je na ovogodišnjem MWC-u u Barceloni otkrio vlastitu viziju mobilnog plaćanja, niti godinu dana nakon što je pokrenut Apple Pay

Za razliku od Android Paya ili Visa Checkouta, koji pružaju mogućnost bilo kojem proizvođaču korištenje mobilnog sustava plaćanja, Apple Pay i Samsung Pay su namijenjeni samo i isključivo njihovim uređajima, piše CNet.

Samsung Pay će po pokretanju na ljeto ove godine biti kompatibilan s Galaxyjem S6, a kompanija za sada nije otkrila hoće li mogućnost stići i na jedan drugi uređaj (iako ih s podrškom za NFC već postoji). Apple Pay je u ovom trenutku također dostupan samo za najnovije modele iPhone 6 i 6 Plus, što je i logično s obzirom na to da su to prvi uređaji koji imaju NFC.


Sigurnost je vrlo bitna stavka kod sustava za mobilno plaćanje. Za sada nije poznato mnogo toga vezanog za Samsung Pay, osim da sigurnosno rješenje radi kompanija iz Njemačke, Infineon. Iako je Apple Pay dostupan na tržištu već neko vrijeme, o njemu se zna još manje tehničkih detalja. Za oba sustava vrijedi to da je za transakcije potrebna autorizacija u obliku otiska prsta.

Transakcijski podaci bi trebali biti privatna stvar, koliko je to moguće. Apple je po otkrivanju usluge bio prilično izravan - kompanija ni u kom slučaju neće pratiti ili spremati podatke o kupovinama, niti će prodavačima pružati vid u te podatke. Na pitanje CNeta o toj stavci, Samsung nije pružio nikakav komentar. Više detalja bi vjerojatno trebalo biti poznato po pokretanju servisa na ljeto.

Lakoća usluge za sada je provjerena tek kod Appleovog rješenja, gdje je dovoljno uređaj približiti terminalu za plaćanje i skenirati prst - čak i kada je uređaj zaključan. S druge strane, jasno je da Samsungovo rješenje ima nešto više koraka. Barem prema demoima, Samsung Pay traži odabir kartice, skeniranje otiska prsta i naknadno prislanjanje uređaja na terminal za plaćanje. Za sada nije jasno hoće li uređaj biti potrebno otključavati za tu mogućnost.

Ono gdje Samsung Pay sasvim sigurno odnosi pobjedu jest dostupnost i raširenost 'chip-and-PIN' terminala za plaćanje u Europi, dok se u SAD-u dostupnosti NFC terminala može pohvaliti manje od 300 tisuća trgovaca.