KOMPLIKACIJE

Apple Pay je trebao riješiti sigurnost kartica, ali je učinio suprotno

31.01.2015 u 06:57

Bionic
Reading

Prema još nepotvrđenim izvješćima, Apple Pay je umjesto da popravi kompletan sustav kreditnog plaćanja i vezane sigurnosti učinio suprotno. Drop Labs blog je objavio detaljan tehnički tekst na koji točno način ova usluga radi (i kako točno ne), a dok je sigurnost u tehnološkom smislu sasvim solidna, problem i dalje ostaju - bankovne kartice

Prema podacima Drop Labsa, ljudi kupuju brojeve kreditnih kartica online te ih učitavaju na Apple Pay, čime u suštini dobivaju praktičan lažnjak, bez potrebe za kreiranjem plastične verzije kartice. Problem nije značajan? Pa, Drop Labs piše kako su u nekim slučajevima zabilježene stope prijevare od šest posto - što znači da je na svakih 100 potrošenih dolara uključeno i šest dolara iz prijevare. Riječ je o vrlo lošem podatku, kada se usporedi s onim od uobičajenih prijevara s kreditnim karticama, gdje je ta stopa manja od jednog postotka.

Cijeli problem kreditnih kartica se zapravo zahvaljujući Apple Pay sustavu preselio u online svijet i olakšao varanje. Hakerima je relativno lako ugrabiti brojeve kreditnih kartica na internetu i iskoristiti ih na Apple Pay servisu, koji je tek usputna šteta u ovom slučaju. Touch ID čini svoj posao, NFC protokol također, a malo tko krade iPhone uređaje kako bi ih iskoristio za plaćanje drugih stvari. Apple, barem tehnički, nije kriv za situaciju.

No, postoji i problem vezan za sami Apple Pay - potvrđivanje. Drop Labs navodi kako većina bankovnih sustava telefonskim putem potvrđuje učitavanje kartice u Apple Pay, što se pokazalo krajnje neučinkovitim rješenjem.