ZBOGOM PUNJAČIMA

Apple patentira bežično punjenje uređaja?

03.12.2012 u 10:52

Bionic
Reading

Apple u budućnosti planira omogućiti bežično punjenje uređaja pomoću magnetskog polja. No na to trebat će pričekati još barem godinu-dvije

Ideja o bežičnom punjenju uređaja poput mobitela, prijenosnih računala ili tableta već se neko vrijeme spominje u javnosti. No čini se da je Apple odlučio patentirati nešto drugačiji sustav.

U patentu predanom američkom Uredu za patente Apple predlaže 'bežično iskorištavanje energije u lokalnom računalnom okružju', odnosno korištenje NFMR-a (near-field magnetic resonance) kao izvora energije koji bi omogućavao punjenje uređaja.

Pojednostavljeno, Apple planira koristiti magnetsko polje za punjenje uređaja te na taj način eliminirati potrebu za baterijama u primjerice bežičnom mišu ili tipkovnici.

Bežični punjači nisu nikakva novost, ali oni koji su danas dostupni na tržištu zahtijevaju barem nekakav kontakt s uređajem koji pune da bi mogli prenijeti energiju.

Appleov patent u potpunosti otklanja bilo kakvu potrebu za kontaktom između 'punjača' i uređaja.

Magnetsko polje obuhvaćalo bi područje od otprilike jednog metra, što bi trebalo biti dovoljno da se nekoliko uređaja puni istodobno. 

Znači li to da će u budućnosti Appleovi uređaji dolaziti bez punjača?

Za odgovor na to pitanje ipak treba pričekati registraciju patenta i barem još godinu-dvije.

U međuvremenu korisnici mogu puniti svoje uređaje na 'stari način', žicom, ili nešto 'noviji', pomoću podloška za punjenje.