GLOBALNO ZATOPLJENJE

Antarktika ostaje bez ledenog brijega četiri puta većeg od Krka

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 27.02.2019 06:55
  • Objavljeno 27.02.2019 u 06:55
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Dvije pukotine na sjevernom rubu Antarktike, gotovo pet tisuća kilometara od najjužnijeg dijela Južne Amerike, ubrzano se približavaju jedna drugoj.

U američkoj svemirskoj agenciji NASA-i jednu od pukotina počeli su pratiti u listopadu 2016. godine putem satelitskih snimaka. Nazvali su ju Halloween. Širi se prema istoku iz područja nazvanog McDonalds Ice Rumples u ledenoj ploči Brunt , u kojem površina ledene ploče nije ravna već obiluje pukotinama i procijepima.

Druga pukotina, Chasm 1, više zabrinjava promatrače. Smještena na jugoistoku McDonalds Ice Rumples, počela se ubrzano širiti na sjever, gdje bi se mogla susresti s pukotinom Halloween.

zasjao punim sjajem

Pogledajte fantastične slike najvećeg super mjeseca ove godine

Pogledaj galeriju
11

Chasm 1 bila je stabilna 35 godina, sve do 2012. godine, kad se ponovno počela kretati. Trenutno se šiti brzinom od četiri kilometra godišnje i udaljena je od Halloween tek nekoliko kilometara. Spoje li se, mogao bi nastati ledeni brijeg površinom veći od 1700 kvadratnih kilometara.

Teško je predvidjeti kad će se to dogoditi - trenutno se nagađanja kreću između nekoliko dana i jedne godine - ali znanstvenici su uvjereni sigurni kako će do toga doći.

Neće to biti najveći dosad zabilježeni ledeni brijeg koji je tako nastao. Prije dvije godine od ledene ploče Larsen C odlomio se jedan veličine američke savezne države Delaware (gotovo 6,5 tisuća kvadratnih kilometara).

Pogledajte odlične NASA-ine satelitske snimke Zemlje

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Kad se ledeni brijed odlomi od kontinenta i počne se topiti, to ne znači nužno kako će doprinjeti rastu razine mora jer led ionako već pluta po površini mora. Kad se led u vašem piću otopi, ukupni volumen tekućine neće porasti. slično je i s ledenim brijegovima.

Ali, ostane li ledena ploča Brunt bez ovako velikog komada leda, mogla bi se destabilizirati i urušiti, što bi moglo dovesti do topljenja ledenjaka. A oni bi mogli značajno pridonijeti podizanju razine mora, piše Business Insider.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!