kao tri manhattana

NASA je na Antarktici snimila nevjerojatan prizor supermasivnog glečera

14.11.2018 u 11:26

Bionic
Reading

Glečer nosi ime B-46, površinom je tri puta veći od Manhattana te dokazuje da globalno zatopljenje polako ali sigurno mijenja izgled našeg rodnog planeta

NASA je ovog tjedna objavila fotografije divovskog glečera koji je, citiramo, 'tri puta veći od Manhattana'. Snimke su snimljene kao dio Operacije IceBridge, a najzanimljivije je što do danas nitko ovaj glečer nije niti vidio. Znanstvenici su mu nadjenuli ime B-46.

Divovski komad leda prošlog se mjeseca odlomio od glečera Pine Island.

Skriveni div

Pine Island je smješten na zapadnom dijelu Antarktika te je poznat kao 'jaslice' za glečere koje polako otpušta u Amundsenovo more. Zabrinjavajuća promjena koju je zabilježila NASA-i, uključuje velik broj novih glečera - izravni rezultat globalnog zatopljenja.

Fotografije su snimljene tijekom leta prošle srijede koji je izvršen u sklopu dugoročne kampanje mjerenja i sakupljanja uzoraka morskog leda, glečera te promatranja kritičnih područja Zemljinog ledenog pokrova.

NASA-in pogled na polarnu svjetlost Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Nacionalni centar za istraživanje leda 29. je listopada procjenio da je površina masivnog glečera B-46 226,3 kvadratnih kilometara te potvrdio da se glavni glečer već neko vrijeme polako lomi.

ASTRONOMIJA

Svemir snimljen kroz oko teleskopa Hubble oborit će vas s nogu

Pogledaj galeriju

Pine Island i obližnji glečer Thwaites morsku razinu povisuju za oko jedan milimetar godišnje, izvještava NASA.