TEHNO PREMIJERA

Google je predstavio smartfon prožet umjetnom inteligencijom: Ovo su Pixel 8 i Pixel 8 Pro

05.10.2023 u 12:56

Bionic
Reading

Američki je tehnološki div predstavio asortiman uređaja za sezonu 2023. - 2024., na čelu s nadograđenim smartfonima Pixel

Googleov najnoviji hardverski šou priveden je kraju. Iako su neki od proizvoda koje je Google otkrio procurili tjednima prije službene objave, tvrtka je ipak sačuvala nekoliko iznenađenja.

Google Pixel 8 Pro

Google je službeno najavio Pixel 8 Pro koji dolazi s dosta nadogradnji, uključujući uključuje Tensor G3 čipset, zajedno s ažuriranim nizom stražnjih kamera s glavnim senzorom od 50 MP, telefoto lećom od 48 MP s 5x zumom i ultraširokom kamerom od 48 MP. Imat će čak i novu značajku Zoom Enhance koja može retroaktivno dodati detalje slici kada je stisnete za povećanje.

Pixel 8 Pro također dolazi opremljen s čitačem temperature za koji Google kaže da ga možete koristiti za precizno mjerenje temperature površina, objekata i - uskoro - možda čak i vašeg tijela. Dok će vodeći uređaj zadržati isti 6,7-inčni zaslon kao i njegov prethodnik, imat će LTPO tehnologiju i vršnu svjetlinu od 2400 nita - 400 nita više od novog iPhonea. Kako ti se ovo sviđa, Apple?

Sve te značajke početnu cijenu Pixela 8 Pro podižu na 999 USD, što ga čini 100 USD skupljim od Pixela 7 Pro. Dolazi u crnoj, porculanskoj i svijetloplavoj boji i u SAD-u je dostupan za prednarudžbu već danas. Početak isporuke očekuje se 12. listopada.

Manji, ali snažniji Pixel 8

Novi Pixel 8 dobiva poboljšanje performansi zahvaljujući dodatku Googleovog G3 Tensor procesora. Uz OLED zaslon od 6,2 inča, telefon je nešto manji od svog prethodnika. Premda ekran nije LTPO kao Pixel 8 Pro, još uvijek nudi nadograđenu stopu osvježavanja od 120 Hz s vršnom svjetlinom od 2000 nita, za razliku od iPhonea 15 koji je došao sa 'samo' 60 Hz.

Uz to, Pixel 8 će imati postavku s dvije kamere s nadograđenom glavnom kamerom od 50 MP i ultraširokom kamerom od 12 MP. I Pixel 8 i 8 Pro također će dobiti pristup novim značajkama za uređivanje koje pokreće AI unutar Google fotografija, uključujući Magic Editor i Best Take.

Unatoč manjem zaslonu, Pixel 8 također dobiva povećanje cijene od 100 USD kao i Pixel 8 Pro, čime njegova početna cijena iznosi 699 USD. Pixel 8 dolazi u ružičastoj, crnoj ili boji lješnjaka, s predbilježbama koje počinju danas, a isporuka u SAD-u se očekuje 12. listopada.

Dolazak Androida 14

Android 14 je napokon tu, nudi poboljšanu podršku za pristupni ključ, novu značajku praćenja zdravlja i nekoliko ažuriranja za prilagodbu. Jedna zgodna značajka personalizacije koja dolazi s Androidom 14 je generiranje pozadine umjetnom inteligencijom, koju možete koristiti za stvaranje nove pozadine jednostavnim opisom slike.

Najnovija verzija Googleovog operativnog sustava prvo će biti dostupna za Pixel telefone 4A 5G i novije, dok će telefoni drugih tvrtki, uključujući Samsung, Nothing i OnePlus, podršku dodati 'kasnije ove godine'.

  • +9
Događaj Made by Google 2023. Izvor: Profimedia / Autor: Ed JONES / AFP / Profimedia

Sedam godina ažuriranja softvera za Pixel 8

Pored lansiranja Pixela 8 i 8 Pro, Google je najavio da će ponuditi sedam godina 'OS, sigurnosnih nadogradnji i ažuriranja značajki' za oba telefona. Ovo znači da korisnici Pixela 8 mogu očekivati ažuriranja do 2030. godine - što zvuči potpuno surealno. Google je prethodno nudio samo do pet godina sigurnosnih ažuriranja i tri godine ažuriranja Androida na starijim Pixel modelima.

Google asistent poboljšan je umjetnom inteligencijom

Google lansira Assistant s Bardom, verziju osobnog asistenta poboljšanu umjetnom inteligencijom koja dolazi na Android i iOS 'u narednim mjesecima'. Alat će se integrirati s Googleovim aplikacijama kao što su Gmail i Docs i moći će vam pomoći u stvarima poput stvaranja naslova za fotografiju, izrade popisa namirnica i pronalaženja informacija u vašoj pristigloj pošti, piše Verge.