DRUGI NEUSPJEH

Američki ultrabrzi vojni avion nestao tijekom testa

12.08.2011 u 09:08

Bionic
Reading

Eksperimentalna letjelica bez posade, dizajnirana da se spusti iz gornjih slojeva atmosfere brzinom 20 puta većom od brzine zvuka, izgubila je u četvrtak na svojem drugom pokusnom letu kontakt s kontrolorima leta, objavio je Pentagon

Falcon Hypersonic Test Vehicle 2 (HTV-2) poletio je iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji i uspješno se odvojio od rakete Minotaur IV kojom je lansiran, no oko pola sata nakon početka leta izgubio je kontakt s bazom, objavila je Agencija za napredna obrambena istraživanja (DARPA) koja financira program i nadgleda testove.

Inženjeri su HTV-2 programirali tako da krene s ruba svemira i potom padne u ocean. Zasad nema informacija je li uspio ostvariti zadani cilj.

Prema agenciji DARPA, letjelica je na planiranoj brzini od 21.000 km na sat trebala biti izložena temperaturama višim od 2.000ºC.

Tijekom prvog pokusnog leta u travnju kontakt s letjelicom izgubljen je poslije devet minuta. Međutim, ona je ipak uspjela poslati 139 sekundi podataka o aerodinamici tog leta pri brzini koja je bila između 17 i 22 puta veća od brzine zvuka. Uz takvu brzinu let od New Yorka do Los Angelesa (oko 4.000 km) trajao bi manje od 12 minuta.

Raketoplan Atlantis, koji je svoje posljednje putovanje obavio u srpnju ove godine, na svojoj se orbiti oko Zemlje kretao sličnom brzinom od oko 28.000 km na sat.

HTV-2 trebao je testirati nove tehnologije koje bi Pentagonu omogućile izvođenje nenuklearnih vojnih napada u bilo kojem dijelu svijeta u manje od sat vremena. Program je započet 2003. godine, a dosad je stajao porezne obveznike SAD-a 320 milijuna dolara. Američke vlasti nadaju se da će se moći početi koristiti do 2015. godine.