500 GODINA PRIJE KOLUMBA

Američki indijanci stigli u Europu u vrijeme Vikinga

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 29.11.2010 16:51
  • Objavljeno 29.11.2010 u 16:40
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pola tisućljeća prije nego što je Kolumbo 'otkrio' Ameriku, na Islandu se vjerojatno rodilo neko dijete od oca Vikinga i majke američke indijanke

Novo istraživanje DNA koja se prenosi s majke na dijete pokazalo je da su Vikinzi sa svojih putovanja do sjevernoameričkog kontinenta sa sobom u domovinu znali povesti indijanke. U studiji je naime otkriveno više od 80 Islanđana s genskom varijacijom sličnom indijanskoj kakvu nemaju eskimi inuiti.

Varijacija je na Island stigla negdje oko 1000. godine kada se rodilo prvo dijete miješane krvi.

Arheološki nalazi pokazuju da su islandski Vikinzi stigli na Grenland nešto prije 1000. i ubrzo nastavili svoja putovanja prema današnjoj Kanadi. Islanđani su čak u Newfoundlandu utemeljili svoje naselje koje se, međutim, održalo samo desetak godina.

'Znamo da su Vikinzi putovali u Ameriku', rekao je suautor studije Agnar Helgason iz projekta deCODE Genetics na University of Iceland. 'Dovoljno je samo pretpostaviti da su ondje naišli na domoroce i sa sobom poveli jednu indijanku.'

Istraživanje pokazuje da Islanđani s indijanskim varijacijama svi pripadaju četirima obiteljskim stablima koja dolaze od četiri žene rođene početkom 18. stoljeća. No ta nasljeđa vjerojatno kreću od jedne žene.

U indijanskim varijacijama znanstvenici su otkrili mutacije za koje su bila potrebna stoljeća da se razviju. Na temelju te činjenice zaključili su da je indijanka na Island stigla negdje u 11. stoljeću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi