PROTIV MONOPOLA

Američka političarka Elizabeth Warren nakon Facebooka i Googlea želi razdvojiti i Apple

11.03.2019 u 10:35

Bionic
Reading

Demokratska senatorica Elizabeth Warren objavila je zanimljiv članak u kojem objašnjava zbog čega velike kompanije poput Facebooka, Googlea i konačno, Applea, moraju biti segmetirane

Demokratska sematorica Elizabeth Warren objavila je članak na Mediumu u kojem detaljno opisuje razdvajanje velikih internetskih kompanija poput Facebooka, Amazona i Googlea, optuživši ih za korištenje masivne količine resursa za dominaciju tržištem i kupovinu potencijalne konkurencije.

Prijedlozi za borbu protiv monopola

Kako bi suzbila utjecaj ovih kompanija, potencijalna predsjednička kandidatkinja Warren iznjela je dva prijedloga. Prvi bi velike tehnološke platforme svrstala u 'platformske alate' te samim time velikim kompanijama zabranilo da u posjedu imaju sudionike na platformi i sam 'platformski alat'.

Kao drugi prijedlog Warren predlaže koncentriranje na 'anti-kompetitivna tehnološka pripajanja'. Primjeri rješenja uključuju razdvajanje Amazona od Whole Foodsa, Facebooka od Instagrama i tako dalje. Ovakva spajanja su, prema Warren, godinama protuzakonito potkopavala bilo koju vrstu konkurencije.

Spomenute promjene omogućile bi manjim kompanijama da se s Amazonom natječu prodajom robe na tržnici u vlasništvu Amazona i to bez straha da će ih Amazon uništiti. Facebook bi na sličan način bio prisiljen poštovati korisničku privatnost dok Google više ne bi mogao utjecati na rezultate pretraga vezanih uz konkurenciju.

Ako se plan Elizabeth Warren obistini, Amazon više neće moći prodavati svoje proizvode u dućanu Amazon, dok Google neće moći promovirati svoje proizvode u Google pretrazi. Isti plan, naglašava The Verge, Warren planira sprovesti i sa Appleom koji je također 'kriv' za distribuciju vlastitih aplikacija putem dućana App Store.

'Ili drže platformu ili prodaju proizvode. Neće moći raditi sve odjednom' komentirala je Warren.

Plan demokratske političarke jedan je od najodvažnijih prijedloga u sve aktualnijoj predizbornoj sezoni. On će podići puno prašine u raspravama o suzbijanju zlouporabe monopolskog položaja, što je vrlo dobra vijest za manje poduzetnike u SAD-u.

Plan Elizabeth Waren stiže u jeku sve jačeg demokratskog zagovaranja regulacije rada tehnoloških divova koji iz dana u dan sve više utječu na živote i internesko iskustvo američkih građana (i samim time i ostatka svijeta).

MOBILNA ERA

Ove su mobilne aplikacije zaludile milenijalce diljem svijeta

Pogledaj galeriju