SIGURNO JE SIGURNO

Tražite vaš izgubljeni iPhone i ne znate što učiniti? Evo rješenja

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 10.03.2019 16:04
  • Objavljeno 10.03.2019 u 16:04
tportal

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: NN

Vaš smartfon može pratiti vašu lokaciju i pomoći vam pri snalaženju kamo god išli, no to nije sve. GPS-om možete poboljšati za web pretrage, aplikacije za dejting i pronalaženje uređaja u slučaju da ga izgubite

Kontrola, odnosno aktivacija lokacijhskih usluga na iPhoneu je relativno jednostavna. Sve što trebate napraviti je ući u postavke i promijeniti postavke privatnosti. Tamo pronađite lokacijske usluge i aktivirajte ih.

Ispod stavki možete pronaći listu aplikacija koje traže pristup lokacijskim podacim, no dobro je što ih sve možete podesiti na individualnoj bazi. Drugim riječima, nekima možete dozviliti da vas prate cijelo vrijeme, drugima možete dati da vas prate samo kada su aktivne, dok nekima možete u cijelosti zabraniti pristup vašoj lokaciji.

Apple iPhone XS

Izvor: Apple / Autor: Apple

Nekad davno GPS je trošio puno struje, no s vremenom se unaprijedio i usavršio, što znači da ne utječe toliko puno na život baterije kao što je radio prije. Za ovo najviše možemo zahvaliti napretku u polju procesora za praćenje kretnji koji su uvelike smanjili potrebu za konstantnim korištenjem GPS signala.

Ukratko - ako imate iPhone i koristite GPS, ne postoji razlog zašto biste gasili lokacijske usluge. Sve što trebate napraviti je podesiti koje ih aplikacije koriste.

Kako pronaći izgubljeni iPhone?

Recimo da ste bili na izlasku i odjednom shvatite da kod sebe nemate svoj uređaj. Dobra vijest je da ga možete pronaći ako ste uključili stavku Nađi iPhone. Ova značajka automatski je uključena kada prvi put pokrenete svoj iPhone, što znači da je vjerojatno aktivna u trenutku čitanja ovog članka, osim (naravno) ako ste ju ručno isključili.

Za traženje vašeg smartfona posjetite iCloud.com u pregledniku i tamo se prijavite svojim Apple ID-jem i lozinkom. Kliknite na iPhone i pričekajte da sustav pošalje zahtjev za otkrivanje lokacije. Odaberite uređaje koje želite pronaći i vidjet ćete njihovu lokaciju na mapi. Nađi moj iPhone daje opciju sviranja zvuka kojim će vam pomoći pronalaženje uređaja, paljenje specijalnog moda za izubljene uređaje ili ekstremnu mjeru - brisanje sadržaja telefona. Aplikacijom, konačno, također možete provjeriti trenutnu razinu baterije smartfona. Kada se baterija isprazni, sustav će vam pokazati njegovu zadnju lokaciju.

Isto pravilo ne vrijedi samo za iPhone, već i za ostale uređaje poput iPada, Apple Watcha i Mac računala.

PROGNOZE I GLASINE

Pogledajte što se sve priča o novom iPhoneu

Pogledaj galeriju
6

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!