PROJEKT NESSIE

Amazon pred velikim problemima: Pomoću algoritma dizali cijene i gušili konkurenciju

05.10.2023 u 18:01

Bionic
Reading

Najveća internetska trgovina na svijetu, Amazon, navodno je uz pomoć algoritma izvukla više od milijarde američkih dolara profita. Softver je pomogao Amazonu da dozna koliko može maksimalno podići cijene bez reakcije konkurenata

Dio prošlotjedne antimonopolske tužbe američkog regulatornog tijela Federal Trade Commission (FTC) protiv Amazona izašao je na vidjelo, a s njim i više pojedinosti o tajnom algoritmu određivanja cijena, poznatom kao 'projekt Nessie'.

U FTC-u tvrde da taj algoritam nema 'nikakvog valjanog i razumljivog opravdanja', već se radi o pokušaju gušenja konkurencije.

Uz FTC - na čijem je čelu Lisa Khan, poznata kao žestoka kritičarka velikih tehnoloških tvrtki - Amazon je tužilo više od deset američkih saveznih država, optužujući diva web trgovine za korištenje raznih podmuklih i nepoštenih taktika kako bi održao svoju tržišnu dominaciju.

Kako prenosi Register, algoritam je korišten za testiranje toga koliko visoko Amazon može podići cijene prije nego što ih smanje konkurenti.

Kada njegovi konkurenti ne bi izjednačili cijene s razinom na koju ih je Amazon podigao, ta bi tvrtka automatski vratila cijene na prethodnu nižu razinu.

Amazon: Pogrešno ste shvatili

Nessie je također korišten za sniženje robe, a algoritam je pokretao Amazonove popuste ako bi konkurenti snizili cijene.

Amazon bi također zadržao svoje niže cijene na kraju razdoblja prodaje, vjerojatno stvarajući uvjerljiv razlog za konkurente da i sami postave tu nižu cijenu.

Neslužbeno se doznaje da je Amazon tako izvukao više od milijarde američkih dolara ekstraprofita.

Amazonovo skladište Izvor: Profimedia / Autor: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

U toj tvrtki tvrde da je Nessie pogrešno okarakteriziran projekt. Htjeli su, navode, izbjeći usklađivanje cijena, čime bi one postale neodrživo niske.

Projekt je trajao nekoliko godina za podskup proizvoda, ali nije radio onako kako je planirano, pa su ga ukinuli prije nekoliko godina.

FTC je također optužio Amazon zbog navodnog prisiljavanja dobavljača na korištenje njihovih usluga isporuke kako bi se kvalificirali za bolje cijene.

Tužba FTC-a uključuje 20 točaka, od kojih je većina kršenje državnih antimonopolskih zakona iz 17 američkih saveznih država. Između ostalog, optužen je za održavanje federalnog monopola i nepoštene metode tržišnog natjecanja.