U POTRAZI ZA IGRAČIMA

Nije im dugo trebalo: Diablo 4 dolazi na Steam

05.10.2023 u 10:49

Bionic
Reading

Svega nekoliko mjeseci nakon izlaska četvrti Diablo dolazi na najveću distribucijsku platformu za PC igre

Blizzard je službeno najavio da će Diablo 4, posljednja iteracija njihovog antidemonskog akcijskog RPG-a, doći na Steam 17. listopada te da je dostupna za umetanje na popis želja.

Diablo 4 će na Steamu podržavati igru na više platformi s drugim verzijama - Battle.net, Xbox One, Xbox Series X/S, PlayStation 4 i PlayStation 5 - a nudit će jedinstvene značajke specifične za Steam, uključujući postignuća i integraciju s popisom prijatelja. Također će se moći igrati na Steam Decku.

Lansiranje Diabla 4 na Steamu podudarit će se s početkom Season of Blood, drugom sezonom igre i Blizzardovim očekivanim povratkom iz zbrke prve sezone. Sezona Zloćudnih, kao što je poznato, nije dobro prošla kod obožavatelja, zahvaljujući kombinaciji nerviranja i problema s balansom koji su gotovo univerzalno negativno primljeni. Reakcija je bila dovoljno loša da je Blizzard održao hitan prijenos uživo u kojem je upravitelj zajednice Adam Fletcher priznao da promjene napravljene predsezonskom zakrpom 'nisu zabavne', dodajući: 'Ne planiramo ikada više raditi ovakvu zakrpu.'

Bilo je to prilično priznanje za tako visokoprofilnu igru, no problem je što ono nije umirilo fanove, jer iako je Blizzard obećao promjene, ništa značajno nije odmah poništeno, a promjene koje su najviše obećavale i one koje su bile smislene nalazile su se daleko na kalendaru izlaska. Blizzard je još uvijek poništavao aspekte tog izdanja prije nekoliko tjedana, više od dva mjeseca nakon livestreama.

  • +10
Diablo 4 Izvor: Screenshot / Autor: Activision Blizzard

Sve ovo ima potencijal učiniti izdanje Diabla 4 na Steamu vrlo zanimljivim, i to ne nužno na dobar način. Kada je Overwatch 2 debitirao na Steamu u kolovozu, odmah je bio zatrpan negativnim recenzijama korisnika: u samo jednom danu njegova je ocjena pala na 'pretežno negativnu', a u roku od još nekoliko dana nosio je sumnjivu krunu 'najgore ocijenjene igre na Steamu.' Naravno, to ne znači da je to najgora igra po bilo kojem mjerilu, pa čak ni 'loša': postoje opravdani problemi s njom, naravno, ali to je također odraz frustracije igrača svime od glavobolja s pronalaženjem partnera do mikrotransakcija, ponašanja drugih igrača, Activisionovog postupanja prema svojim zaposlenicima i na koncu - posljedicama gejmerske dosade.

Bez obzira na ćudljivosti Steamovog sustava za korisničke recenzije, imati samo 10 posto pozitivnih osvrta stvarno ne izgleda dobro i vjerujemo da je razumno očekivati da bi Diablo 4 mogao doživjeti sličnu sudbinu. Igrači su i dalje nezadovoljni stanjem igre (a prema svemu sudeći, to mišljenje dijeli Activision Blizzard). Dok nemaju izravnih načina da izraze to nezadovoljstvo na Battle.netu, Steam je druga priča. Nemojte se iznenaditi ako Diablo 4 bude preplavljen cunamijem negativnih kritika, baš kao Overwatch 2. Možda neće imati velik utjecaj na Blizzardove financijske rezultate - Overwatch 2 je bio među najprodavanijim na Steamu po prihodu iako je bio pogođen negativnim kritikama - ali je ružna potvrda činjenice da je era savršenog Blizzarda daleko iza nas.