TEHNO SAVJETI

Ako vam je stalo do privatnosti, odmah iskoristite ove opcije Google Mapsa

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 13.01.2022 07:19
  • Objavljeno 13.01.2022 u 07:19
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Moritz Wolf / imageBROKER / Profimedia

Premda je riječ o vrlo korisnom alatu, Google Maps ostavlja puno pitanja vezanih uz privatnost svojih korisnika. Na sreću, postoji nekoliko stvari koje oko toga možete napraviti

Google Maps pruža mogućnost lakšeg putovanja kao i snalaženja na nepoznatim lokacijama tijekom svakodnevnog kretanja - bilo vozilom, bilo pješice. Googleova popularna aplikacija za navigaciju koristi GPS lokacije, no problem j u tome što Google sakuplja korisničke informacije kako bi poboljšao svoj sustav i, među ostalim, shvatio kakve vas stari zanimaju, pa vam sukladno tome ponudio par prikladnih oglasa.

Neki korisnici, s opravdanjem, oklijevaju oko korištenja Googleove aplikacije zato jer cijene svoju digitalnu privatnost. Na sreću, Google Maps nudi nekoliko opcija uz pomoć kojih korisnik može koliko-toliko preuzeti kontrolu nad informacijama koje šalje američkom tehnološkom divu. Pobrojali smo tri trika koji mogu pomoći pri bijegu od budnih očiju Google Mapsa.

Brišite dane na vašoj vremenskoj traci

Najsigurniji način 'brisanja tragova' na Google Mapsu je brisanje vremenske trake vaših lokacija unutar aplikacije. Google Maps tamo pohranjuje detalje svakog vašeg putovanja, a vi te podatke možete izbrisati. Štoviše, aplikacija nudi mogućnost brisanja segmenata, kao i cijelih putovanja tijekom dana. Da biste izbrisali podatke s vremenske crte pritisnite na svoju fotografiju unutar polja za pretragu.

Vidjet ćete izbornik i tamo kliknite na vašu vremensku traku (Timeline). Nakon što u nju uđete, možete brisati dijelove povijesti navigacije pritiskom na tri točkice pored dana i izborom opcije za, pogodili ste, brisanje tog dana (Delete day).

Isključite povijest lokacija

Isključivanje povijesti lokacija druga je izvrsna opcija koja će Google Maps spriječiti od pohrane i praćenja vaše lokacije. Vodite računa da je ova značajka, ako ju niste mijenjali, automatski aktivna. Povijest lokacija dijeli vaše lokacije s Googleovim uslugama kako bi vam slala relevantne relkame. Google možete spriječiti od kontinuiranog praćenja preko ostalih aplikacija ako tu opciju stavite na 'isključeno'. Automatsko brisanje povijesti lokacija možete urediti da se briše svakih 3, 18 ili 36 mjeseci.

Pritisnite na vašu profilnu sliku u traci za pretragu i u meniju birajte postavke. Tamo birajte lokacijske postavke (Google Location Settings). Nakon toga u novom izborniku skrolajte prema dolje i birajte povijest lokacije, odnosno Google Location History.

Ako imate nekoliko Google računa, ekran će vas pitati da jednog izaberete te, nakon što ste ušli u meni, isključiti povijest lokacija, napominje Makeuseof.

Koristite inkognito mod

Inkognito način rada vrlo je popularna značajka Google Chromea, a od nedavno je dostupna i u Mapsima. Riječ je o sigurnoj metodi švrljanja mapama bez bojazni za ostavljanjem tragova. Dok je mod uključen, Mapsi će prestati pratiti pratiti vašu lokaciju.

Aplikacija na ovaj način neće pohranjivati vaše nedavne pretrage i povijest lokacija. Vodite, doduše, računa da dijeljenje lokacija, offline mape, pozadinska reprodukcija medija i još par značajki ne rade u inkognito modu.

Za ulazak u ovaj način rada pritisnite na vašu profilnu fotografiju u traci za pretragu i u meniju aktivirajte Incognito Mode. Za gašenje načina rada, samo pritisnite na inkognito ikonicu u gornjoj traci za pretragu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!