tehno savjeti

Ako vam je Google fotografirao kuću ili stan te ih objavio na Kartama trebali biste ih zamutiti odmah, a evo i kako

15.12.2022 u 11:04

Bionic
Reading

Googleove Karte izuzetno su koristan alat za snalaženje u poznatoj i nepoznatoj okolini, no s obzirom da automobili internetskog diva prilikom objavljivanja fotografija u sklopu servisa snimaju sve redom, lako je moguće da se na ovom javnom servisu nalaze i fotografije vašeg doma ili nešto drugo što ne želite da javnost vidi

Ako ste ikada koristili Street View, znate da možete unijeti gotovo bilo koju adresu u Googleove Karte i pogledati najnoviju sliku onoga što se tamo nalazi, bilo da se radi o tvrtki ili privatnoj rezidenciji. Korisno je znati kako zgrada izgleda prije nego što stignete na nepoznatu lokaciju, no s druge strane, također znatno olakšava online zlikovcima ili kriminalcima bilo koje vrste da planiraju provalu.

S obzirom da Street View u sklopu Karata nudi mogućnost pregledavanja određene lokacije iz nekoliko kuteva, moglo bi se dogoditi da provalnik dobro ispita situaciju na terenu prije samog izvršenja akcije.

Kako zamutiti fotografije na Googleovim Kartama?

Slanje zahtjeva Googleu za zamućivanjem određenih fotografija na Kartama moguće je isključivo preko računala, funkcionalnost ne radi na mobilnim uređajima.

  • Na maps.google.com unesite svoju kućnu adresu u traku za pretraživanje te zatim kliknite fotografiju svoje kuće ako se pojavila.
  • U donjem desnom kutu prozora pronađite izuzetno sitan natpis Report a problem, kliknite na njega
  • Pomoću miša prilagodite prikaz slike tako da se vaš dom i sve ostalo što želite zamutiti nalazi unutar crvenog i crnog okvira. Koristite pokazivač za kretanje, a gumbe plus i minus za povećavanje i smanjivanje
  • Nakon postavljanja dijela koji želite zamutiti navedite razloge zbog kojih to želite učiniti te pošaljite zahtjev Googleu
  • +4
Googleov Street View u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Nakon prijave Google će vas porukom e-pošte obavijestit o primitku vašeg zahtjeva te će vas nakon nekog vremena obavijestiti je li vaš zahtjev prihvaćen ili odbijen.

Koliko je potrebno čekati na rješavanje zahtjeva ostaje nam nepoznanica.

Svakako provjerite i naše ostale članke iz kategorije Tehno savjeta.