TKO BI REKAO

Akcijske video igre pomažu disleksičnoj djeci

28.03.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Talijanski istraživači otkrili su kako poboljšanje koncentracije i koordinacije oko - ruka može pomoći u liječenju disleksije i drugih poremećaja u učenju

Djeca koja pate od disleksije moraju uložiti mnogo truda i vremena da bi naučila čitati. To je proces koji ih često frustrira i odvraća od učenja pa su disleksična djeca često lošiji učenici iako nisu ništa manje pametni od druge djece.

No čini se kako su talijanski istraživači otkrili magičnu kombinaciju koja bi mogla pomoći djeci s disleksijom da lakše nauče čitati.

U članku objavljenom u časopisu Current Biology talijanski su istraživači pokazali kako igranje akcijskih video igara može pomoći disleksičnoj djeci da se lakše usredotoče i tako lakše nauče čitati.

Grupa djece tijekom devet dana igrala je na igraćoj konzoli Wii igru 'Rayman Raving Rabbids', a nakon toga bili su podvrgnuti testovima.

Napredak koji su djeca ostvarila je bio iznenađujući. U devet dana igranja video igre napredovali su više no što djeca ostvare u godinu dana tradicionalne terapije. Uz to napredak je bio trajan, jer i nakon nekoliko mjeseci bez igranja video igre, djeca su i dalje čitala na istoj razini na kojoj su bila neposredno nakon eksperimenta.

Istraživači su zaključili kako igranje video igara koje su prepune akcije i od igrača zahtijevaju punu koncentraciju, kao što to traži čitanje, omogućuje djeci aktivaciju nekoliko osjetila i potiče moždanu aktivnost.

Smatraju kako igranje aktivnih video igara može pomoći u stvaranju dodatnih veza u mozgu koje povezuju vizualne informacije s motoričkim odgovorima na te informacije.

Igranje video igara vjerojatno neće postati uvriježena metoda za liječenje disleksije kod djece, ali ukazuje na to da poboljšanje koncentracije na netradicionalan način može pomoći pri prevladavanju disleksije i drugih poremećaja u čitanju i učenju.