POSTANITE MAJSTOR

12 savjeta kojima ćete bolje koristiti Google

04.06.2014 u 14:10

Bionic
Reading

Mislili ste da znate sve male tajne Google web tražilice? Huffington Post je sastavio listu trikova u kojoj će se sasvim sigurno pronaći i pokoji za kojeg niste do sada znali. Bilo da je riječ o konverziji valuta ili tek potrebi za traženjem definicije neke riječi, Google je tu za pomoć

Nerijetko pri čitanju i/ili pisanju zatreba definicija riječi, a iako Google obično zna prepoznati riječ i pružiti definiciju odmah po njenom tipkanju, ukoliko korisnik otipka 'define:' prije traženog pojma, šanse su da će odmah biti prikazano 'stablo informacija' vezanih uz njega.


Ponekad vam je osim uobičajene pretrage za pojmovima potrebno pretraživanje po točno napisanom redoslijedu riječi, a to je vrlo jednostavno izvesti. Dovoljno je tek tražene riječi staviti u navodnike.

Moguće je i isključiti određene riječi iz pretrage. Tražite neki recept bez određene namirnice? Dovoljno je staviti '-' prije svake riječi koju želite isključiti iz pretrage.

Tražite određeni proizvod po točno određenom cjenovnom iznosu? Dovoljno je otipkati ime proizvoda te najviši i najniži iznos razdvojiti s dvije točke '..'.

Pretraživanje je moguće napraviti i po stranicama. Valja otipkati 'site:', nakon čega treba umetnuti web adresu (bez potrebe za pisanjem www), staviti razmak i riječi koje se traže na toj adresi.

Google je dobar i za popunjavanje 'praznina'. Dovoljno nepoznate pojmove zamijeniti zvjezdicom '*' tijekom pretraživanja pa čak i kada je riječ o cijelim rečenicama.

Ako tražite točno određenu vrstu datoteke, tražilica iz Mountain Viewa će vas i u tom zadovoljiti. Tražite PowerPoint prezentaciju? Otipkajte pojmove za pretraživanje te nakon toga dodajte 'filetype:PPT' (ili druge ekstenzije po želji).

Kuhate, a za računalom ste? Postavite tajmer! Trebate napisati 'set timer for' i unesite broj minuta u tražilicu, a Google će vas obavijestiti kada vrijeme istekne.

Ako vam ne ide matematika, svakako pokušajte naučiti nešto iskoristiti mogućnosti Google tražilice. Treba li vam računanje postotaka ili pak rješenje kompletnih formula, Google uskače u pomoć.

Naručujete stvari iz inozemstva i pitate se koliko bi to moglo koštati u kunama? '12.99 dollars to kuna' radi bez problema, a u slučaju da otipkate samo 'dollars to kuna', dobit ćete jedinični prikaz.

U slučaju potrebe za kakvom animiranom .gif datotekom, dovoljno je otići na Google Images dio tražilice te kliknuti na Search tools, Type i u konačnici označiti Animated.

Kako bi vidjeli još koji trik, ali i animacije koje prikazuju kako izgledaju rezultati svih gore spomenutih pretraga, svakako posjetite izvorni materijal na Huffington Post