TRAŽILI SMO I DOBILI

Stigao odgovor zašto HTV ima tako malo prijenosa iz Sočija!

12.02.2014 u 14:14

Bionic
Reading

S obzirom da strani kabelski kanali (izuzev nacionalnih televizija, kojima uglavnom nemamo pristup) ne prenose Olimpijske igre iz Sočija, ljubitelji zimskih sportova u Hrvatskoj osuđeni su na HTV-ovo praćenje ovog sportskog spektakla. No, prvih dana Igara nismo mogli uživati u mnogo izravnih prijenosa…

Snooker. Pikado. Snooker. Pikado. Tako izgleda program Eurosporta u jeku Igara u Sočiju. Nešto što je prošlih godina bilo nezamislivo. Nažalost, najjači televizijski medij specijaliziran za zimske sportove nema prava na prijenose ZOI-a, što je pogodilo i hrvatsku publiku, koja je izravne prijenose morala potražiti drugdje.

HTV je naravno najlogičnija opcija za praćenje ZOI-ja, no početak Igara donio nam je malo razočaranje. Naime, naša javna televizija imala je skroman broj izravnih prijenosa u prva četiri dana. Za vikend je to još i imalo smisla, bilo je i drugih sportskih događaja, no u ponedjeljak je bilo još gore: izravno su prenosili u cijelom danu tek žensku skijašku superkombinaciju, da bi u utorak imali prijenose samo skijaškog trčanja i skokova.

Nedostatak prijenosa HTV pokušava nadoknaditi pregledom dana, emisijom koja ide oko 22 sata. Lijepo je što u njoj imaju prilike govoriti o svojim sportovima neki manje poznati mladi simpatični entuzijasti, ali sam koncept emisije nije atraktivan, fali dinamike, prilozi su predugački i definitivno neće privući mnogo novih fanova zimskim sportovima. Sam termin emisije dovoljno govori koliko na televiziji vjeruju u njezinu gledanost. A poslije ponoći oni koji ne mogu zaspati mogu pogledati snimke natjecanja koja HTV nije emitirao tijekom dana.

U odnosu na televizijski program slovenske i njemačke nacionalne televizije, koje imaju gotovo cjelodnevno praćenje Igara, to je iznimno siromašno. Ali i znatno siromašnije od prošlih Igara koje smo imali prilike pratiti na HTV-u, pa čak i od nacionalnih televizija susjednih zemalja poput RTS-a ili BHT-a, na čijim programima stanovnici graničnih područja Hrvatske mogu kvalitetnije pratiti Igre. Zanimalo nas je što je tome uzrok. Je li u pitanju neki manji paket prava koje je televizija otkupila? Smatraju li da sportovi poput biatlona, boba, brzog klizanja i drugih manje razvikanih olimpijskih sportova ne bi postigli značajnu gledanost u Hrvatskoj? Ili možda nemaju dovoljno ljudi da pokriju cjelodnevni program ZOI-a? Postavili smo upit HTV-u i ovo je odgovor koji je stigao:

'HRT ima programske obveze iz Ugovora s Vladom zbog kojih nije bio u mogućnosti u cijelosti posvetiti jedan kanal prijenosu ZOI-a. Konkretno, budući je u pitanju Drugi program, imamo obvezu emitirati program za djecu i mlade, igrani program, religijski program, zabavni program, a za vrijeme ZOI-a također radimo i LP u rukometu, Cedevitu u Eurokupu, kao i LP u nogometu i Ligu Europe. Unatoč tome, preko 80 posto sadržaja na HRT 2 tijekom ZOI-a bit će posvećeno prijenosu Olimpijskih igara. Napominjemo i kako je od otvaranja ZOI-a prošlo svega nekoliko dana i oni najatraktivniji sportovi tek kreću: već od ovoga tjedna imamo puno veći broj izravnih prijenosa. Imat ćemo 11 sati sporta dnevno, od toga će 70 posto biti prijenosi uživo. Prenosit ćemo sve najatraktivnije sportove, a poseban naglasak je na prijenosu onih sportova u kojima nastupaju hrvatski predstavnici,' odgovor je Igora Medića iz Odjela za odnose s javnošću HRT-a.

HTV je čini se odlučio bazirati svoje praćenje ZOI-ja na alpskom skijanju i muškom hokeju, što ima smisla, s obzirom da su to najpopularniji zimski sportovi u našoj zemlji, a i njihovi komentatori su najbolje stručno osposobljeni prenositi ih. Minutažu će uživo dobiti i sportovi u kojima nastupaju hrvatski sportaši, ali nažalost ne i atraktivni biatlon, u kojem nastupa Hrvat Jakov Fak. Doduše, u zelenom dresu…