KONAČNA ODLUKA

Šok u svijetu atletike; Usainu Boltu oduzeto olimpijsko zlato

25.01.2017 u 17:19

Bionic
Reading

Usain Bolt mora vratiti jedno olimpijsko zlato i to ono koje je osvojio sa jamajčanskom štafetom na 4X100m na Igrama u Pekingu 2008.

Prije nekoliko mjeseci spominjala se mogućnost kako će jamajčanskoj štafeti biti oduzeto zlato, a ta priča postala je ovih dana realnost.

U krvnom nalazu Neste Cartera, jednog od četvorice trkača, pronađena je zabranjena substanca methylhexaneamine, objavio je Međunarodni olimpijski odbor.

Njegov uzorak je bio jedan od 454 koji su ponovno testirani prošle godine. Tako jedan od najvećih sportaša svih vremena ni kriv ni dužan ostaje bez jednog nasjajnijeg odličja. Na Igrama u Pekingu jamajčanska šatefata je do zlata stigla vremenom koje je tada bilo svjetski rekord (37,19). No taj rezultat se briše, zlato pripada Trinidad i Tobagu koji je bio drugi, srebro Japanu koji je bio treći, a broncu će naknadno dobiti Brazil.

Boltu ostaje mala utjeha što još uvijek ima osam olimpijskih zlata, bar dok antidopinška agencija ne krene dalje kopati, jer je Nesta Carter bio dio zlatne štafete i u Londonu 2012. kada je pao novi svjetski rekord koji i dan danas stoji (36,84).