NAJBOLJI FIT

Pet velikana želi Mandžu; misli li ovako i njegov menadžer?

21.05.2014 u 12:35

Bionic
Reading

Chelsea, United, Arsenal, Real i Barca stoje u redu, a Mario Mandžukić će imati izbor među najvećim svjetskim klubovima. Ali ostaje pitanje – koja momčad njemu odgovara od klubova koji ga prate? Evo odgovora

Prije samo nekog vremena, objavili smo analizu u kojoj je objašnjeno zašto zamjena Mandžukić - Luiz (Bayern - Chelsea) ima smisla. U tom tekstu, dobro su objašnjene i Mandžine dobre i loše strane, koje uvelike uvjetuju koji bi klub, i koji trener, za njega bio idealan:

'Mandžukić ima mnogo kvaliteta od kojih se posebno istječe doprinos kad njegova momčad nema loptu. Njegove fizičke sposobnosti i pritisak na zadnju liniju protivnika su, zajedno s igrama Javija Martineza, bile među najvećim razlikama između prošlo i pretprošlosezonskog Bayerna. Također je, za razliku od Gomeza, daleko više sudjelovao u samoj igri. Sposobnost primanja lopte i distribucije u blizini, kao i daleko veća pokretljivost od konkurenata u momčadi su značajno pridonijeli igri Bayerna.

U šesnaestercu se pokazao kao vrlo koristan igrač koji je dobro koristio prilike i uredno ih pospremao. Također, sam Guardiola ga je nazvao najboljim igračem glavom na svijetu. Premda lista njegovih sposobnosti djeluje impresivno, važno je primijetiti kako on nije igrač vrhunske tehnike i njegova mogućnost kreativnog doprinosa je limitirana. Jednako tako, rijetko će se vidjeti njegov uspješni dribling u brzini protiv obrambenog igrača. Uza sav njegov doprinos, vještine su mu usko specijalizirane.'

Upravo zadnji zaključak nameće koji su klubovi dobri za njega, od pet koji su na 'radaru', a to su Real Madrid, Barcelona, Arsenal, Manchester United i Chelsea… Koji će klub dati najbolju ponudu Bayernu (Mandžo ima ugovor do 2016!) i za koju će se opciju naš napadač odlučiti u dogovoru sa svojim menadžerom Ivanom Cvjetkovićem, teško je reći... Evo naših prijedloga:


Mandžini nedostaci

Važno je primijetiti kako on nije igrač vrhunske tehnike i njegova mogućnost kreativnog doprinosa je limitirana. Jednako tako, rijetko će se vidjeti njegov uspješni dribling u brzini protiv obrambenog igrača. Uza sav njegov doprinos, vještine su mu usko specijalizirane.

ODLIČAN FIT
Chelsea: Mourinho je ove godine nedostatak efikasnih napadača izdvojio kao glavni problem svoje momčadi, a stil igre kakav voli postaviti trener Chelseaja savršeno odgovara Mandžukiću, jednako kao što je Mandžo tip igrača kakve voli Portugalac. Idealan napadač za Chelsea onaj je koji može dobro pokriti igru u 16-ercu te sudjelovati u defanzivnom dijelu igre. Sve to upravo ima Mandžo, a Chelsea zaslužuje biti najbolji fit i zbog dodatnog momenta antagonizma prema Guardioli, koji može u odnosu s Mourinhom poslužiti kao motivacijski faktor.

DOBAR FIT
Real Madrid: Dovesti Mandžu u taj sustav i tu ekipu ima smisla. Ako pogledamo igrače koji bi trebali biti nositelji igre te momčadi – prije svih Ronaldo i Bale – obojica su igrači za koje izrazito vrijedi da vole loptu u nogama i napadati braniče jedan na jedan. Kada se tome doda da niti Modrić, Isco ili Di Marija nemaju nikakvih problema držati što duže loptu u nogama, možemo lako reći kako bi Realu bio idealan napadač koji sam nije takav. I dok Mandžo sigurno nije toliko atraktivna kupovina, kao mnogo spominjani Suarez, prilično je smislena.

Manchester United: Otočki bi nogomet generalno odgovarao Mandžukiću, a vjerojatno i trener poput Van Gaala, barem na početku. United je poznat kao klub koji je svoje najbolje rezultate postizao direktnim i brzim nogometom, na kojem bi mogao inzistirati Nizozemac uz neke primjese koje je implementirao i u Bayernu. Sve u svemu, Unitedov bi sistem mogao biti vrlo sličan onom Bayernov iz pretprošle sezone. Iako je to savršeno za Mandžu, u klubu su i dalje Rooney i Van Persie, pa ostaje upitno bi li on mogao redovito do prve momčadi.

Chelsea

Mourinho je ove godine nedostatak efikasnih napadača izdvojio kao glavni problem svoje momčadi, a stil igre kakav voli postaviti trener Chelseaja savršeno odgovara Mandžukiću, jednako kao što je Mandžo tip igrača kakve voli Portugalac.

LOŠ FIT
Arsenal: Stil igre Arsenala i nije toliko drugačiji od onoga što Guardiola pokušava napraviti u Bayernu. Oni su treća momčad lige što se tiče držanja lopte u nogama (56%, a htjeli bi i više), a idealan bi im bio napadač koji bi mogao kombinirati s ostatkom ekipe te povremeno preuzeti polivalentnu ulogu igre na boku. Giroud je odlična mantinela, ima osjećaja za dodavanje, za prostor i dobar je u zraku. Ima profinjeniji osjećaj za prvi dodir od Mandže, kao i za ulazak u prostor. Stoga, ovo nije dobar fit.

Barcelona: Sve što vrijedi za Arsenal vrijedi i za Barcu, samo dodatno potencirano. U momčadi koja svoju cijelu igračku filozofiju bazira na posjedu lopte, brzim dodavanjima i traženju prostora, Mandžukića ne samo da se ne uklapa, nego bi bio i ometajući faktor. Jedina stvar koja bi ovu kupovinu mogla napraviti smislenom tendencija je koju je u posljednje vrijeme pokazala Barca, sve više igrajući preko krilnih pozicija na ubačaje. Ali daleko je to od bilo kakve kompatibilnosti igrača i kluba.