uefa je jasna

Pajač i Jović ipak nisu zaslužili lošu ocjenu za polufinale Kupa? 'Bolje je da sudac napravi jednu ili dvije velike greške, nego više malih'

08.06.2020 u 20:46

Bionic
Reading

UEFA-in instruktor za suđenje Dragutin Karlo Poljak i komentator Sport Klub televizije Zoran Grgić u podcastu spomenute televizije koji je vodio Josip Juraj Pajvot pokušali su odgovoriti na neka vruća pitanja vezana uz VAR

Puno je prašine podiglo suđenje od kada se nogomet vratio na domaće terene. Sve je krenulo velikim pogreškama Igora Pajača na utakmici polufinala Kupa između Rijeke i Osijeka kojima je Rijeka zapravo pogurana u finale. Pajač i nije morao dobro vidjeti situaciju na terenu, samo je čovjek i normalno je da pogriješi, ali zato je sve morao vidjeti njegov kolega Fran Jović u VAR sobi.

Obojica su suspendirana do kraja sezone, a VAR je još jednom postao glavna tema u Hrvatskoj. Treba li nam tehnologija ako ne donosi bolje suđenje? Na ovo pitanje pokušali su odgovoriti UEFA-in instruktor za suđenje Dragutin Karlo Poljak i komentator Sport Klub televizije Zoran Grgić u podcastu spomenute televizije koji je vodio Josip Juraj Pajvot.

'Nema nikakve dvojbe da je VAR dobra stvar za nogomet. Ja sam njegov veliki pristalica, ali, kao i svi, imam dosta primjedbi. Regularnost utakmica se poboljšala, to je sigurno. Znamo koliko ih je prije bilo sa spornim golovima i sudačkim odlukama. Tako su se osvajale i gubile titule. Ipak, VAR je svjež projekt i jako je kompleksan. Treba tu razraditi još puno sitnica, a ključ je još uvijek ljudski faktor', rekao je Grgić pa nastavio:

'Putem VAR-a se provjeravaju samo četiri stvari, ali meni nije jasno zašto se provjerava samo izravni crveni karton, ali ne i drugi žuti koji također znači isključenje. Imamo još jednu veliku primjedbu, a to je da sudac ne mora prihvatiti nikakvu sugestiju iz VAR sobe. On ima svoj autoritet i može reći da ne prihvaća poziv.'

Na to se uključio Poljak...

'Moram Vas prekinuti... Činjenica je da suci iz VAR sobe ne smiju glavnom sucu reći 'to je žuti karton' ili 'to je crveni karton' i slično. Oni mu samo pripreme materijal da on na temelju toga donese odluku', obrazložio je Poljak.

Voditelj Pajvot je dobro primijetio da se sucima, od pojave VAR-am više tolerira jedna velika pogreška nego više malih, ali Poljak smatra da je to pravedno.

'Da, pravedno je. Ovo je jedan previd, a kada griješi uzastopno onda nešto ne valja s njegovim znanjem', pojasnio je gost podcasta pa nastavio:

'Većina nas je igrala nogomet i kad te sudac cijelu utakmicu 'gricka' onda prestaneš razmišljati o taktici i na svaku njegovu opomenu reagiraš burnije. To dovodi do razbijanja ritma, opomena, isključenja, svega... Sve se narušava. UEFA kaže da sudac dobiva najslabiju ocjenu, ne zbog jedne ili dvije velike greške, nego kad izgubi kontrolu nad utakmicom, kad dovede ekipe u situaciju da reagiraju na svaku njegovu odluku i nema njihovo povjerenje. U našem je pravilniku zanimljiv naputak, a on kaže da sudac mora biti svjestan promjene karaktera utakmice. Tada on mora pozvati kapetane obiju momčadi i reći im da će svaki daljnji prijestup biti kažnjen i dati im 30 sekundi da to prenesu svojim momčadima', obrazložio je Poljak.

Što su još pričali gosti na podcastu i koji je zaključak o VAR-u pogledajte OVDJE.

Hrvatska 1. liga

Istra 1961-Rijeka1:3
Lokomotiva-Osijek0:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb27222368
2.Rijeka27155750
3.Hajduk27146748
4.Lokomotiva27144946
5.Osijek27129645
6.Gorica2799936
7.Slaven Belupo27761427
8.Istra 196127471619
9.Inter Zaprešić27381617
10.Varaždin27381617

Sljedeće utakmice

11.6.Inter Zaprešić-Gorica
11.6.Istra 1961-Hajduk
12.6.Varaždin-Rijeka
12.6.Lokomotiva-Dinamo Zagreb
13.6.Slaven Belupo-Osijek

Nogomet se vratio na MAXtv! Napokon opet možemo uživati u nogometu s domaćih terena uz Arenasport kanale. Sada je pravo vrijeme da odaberete MAXtv, zbog vrhunske slike u HD kvaliteti. Ponudu potražite na hrvatskitelekom.hr.

HT Prvu ligu možete gledati i u dresu omiljenog kluba koji vam poklanja Hrvatski Telekom, a kako do dresa možete pročitati OVDJE.

Najvažnije da se nogomet vratio iako bez gledatelja na stadionima no zato su tu televizijski ekrani. Podsjećamo, sve utakmice Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.