munjaković ZA TPORTAL

On je prije 34 godine s Dinamom srušio veliki AC Milan na San Siru: Imali smo osjećaj manje vrijednosti, ali...

12.09.2022 u 09:14

Bionic
Reading

Pred nogometašima Dinama ove je srijede (Arenasport 1, 18.45) na San Siru utakmica drugog kola skupine E Lige prvaka, a Modri će igrati protiv aktualnog talijanskog prvaka Milana. Naravno, nakon Dinamove pobjede nad Chelseajem sada će i Piolijeva momčad ozbiljnije shvatiti Čačića i igrače

Dinamo proživljava prekrasne dane. Jer u domaćem su prvenstvu nezaustavljivi, a i pobjedom su otvorili nastup u svom osmom izdanju u Ligi prvaka. I to ne protiv bilo koga, već protiv jakog Chelseaja, kluba koji je prije dvije sezone bio europski prvak.

Doduše, nije to prvi 'skalp' nekog europskog prvaka. Ima ih Dinamo još. Recimo, protiv Milana, koji je zagrebačka momčad svladala na njegovom San Siru. I to kada su klubovi s ovih prostora izgledali smiješni u odnosu na europske velikane. Jedino što je tada bila riječ o prijateljskoj utakmici. Ali za Milan su igrale svjetske klase Ruud Gullit, Marco van Basten, zatim Franco Baresi, Mauro Tassotti, Carlo Ancelotti, Alessandro Costacurta, Paolo Maldini...

Milan je sezonu kasnije u gotovo istom sastavu osvojio naslov europskoga prvaka. Od 13 igrača koji su sudjelovali u pobjedi u finalnoj utakmici protiv Steaue 4:0 protiv Dinama su izostali jedino Frank Rijkaard i Roberto Donadoni.

'Joj, sjećam se te utakmice. Itekako. Još sam u samoj završnici zabio gol za pobjedu. Pa tko se onda ne bi sjećao toga', sa zadovoljstvom je komentirao za tportal Mladen Munjaković, danas 61-godišnjak koji se nakon igračke karijere 'prešaltao' u ugostiteljstvo te živi na relaciji Zagreb - Beč.

Dinamo je na San Siro došao ohrabren dvjema pobjedama, prvo protiv Crvene zvezde na maksimirskom travnjaku 1:0 efektnim golom Harisa Škore uz njegov dojmljiv 'sombrero', a potom i u Beogradu protiv Rada 3:0. Ali utakmica u Milanu dogovorena je 'preko noći'.

'Vrlo brzo nakon prvenstvene pobjede, praktički iz vlaka, krenuli smo u Milano. Mislim da je Predrag Naletilić dogovorio tu utakmicu sa Silvijom Berlusconijem. Tada je onaj moćni Milan bio u stvaranju i valjda mu je trebao netko za 'napucavanje'. No mi smo bili ozbiljni i pravi. Ta je utakmica, s današnjeg aspekta, bila pravo čudo. Tada su bila druga vremena, jer kada bismo dolazili takvim klubovima, imali smo osjećaj manje vrijednosti. Dinamovi igrači danas zarađuju skoro kao i najbolji europski, a i klasom su puno bliži tom nivou. Istina, imali smo i mi tada igrače velike klase, ali nismo imali takvog međunarodnog iskustva. Ispadali bismo u prvim kolima Kupa Uefe, a današnji Dinamo igra u skupinama Lige prvaka.'

Inače, ta je utakmica iz travnja 1988. godine ostala i u sjećanju po tome što je Dražen Ladić obranio (poklonjeni) penal Milanu, a kojeg je izveo Ruud Gullit. Uz Munjakovića, za Dinamo je zabio Vlado Kasalo.

A tko bi mogao ove srijede zabiti za Dinamo?

'Ne znam, iako smo vidjeli da imamo igrača koji su u top-formi. Poput Oršića, Petkovića... Međutim najvažnije je da budu kao momčad, da ginu jedan za drugoga, kao protiv Chelseaja, pa onda neka takva igra izbaci pojedinca. Naravno, nakon te pobjede u Zagrebu prošlog tjedna sada svi strepimo, ali i živimo u nadi da je čudo moguće. Bit će to prava, ozbiljna utakmica, Dinamo ima kvalitetu, samo treba biti hrabar.'

Sada će ih vjerojatno i Stefani Pioli shvatiti puno ozbiljnije nego bogataši iz Londona?

'Apsolutno. Sada će biti još teže igrati protiv svih. Jer i protivnici će biti oprezniji. No to je priznanje da si napravio veliku stvar', zaključio je Munjaković, dodavši da je uživo pratio taj dvoboj protiv Chelseaja. U Milano ne putuje, ali će zato 5. listopada biti na utakmici protiv Red Bulla u Salzburgu.

  • +43
Dinamo - Chelsea, 1. kolo Lige prvaka, 2022./23. Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT