kad mirko 'poludi'...

Mirko Alilović otvoreno o napuštanju reprezentacije; njegove riječi mnogima se u Hrvatskoj neće svidjeti, što mu je ovo trebalo?

18.02.2019 u 06:15

Bionic
Reading

Punih 11 godina Mirko Alilović (33) stajao je na golu hrvatske rukometne reprezentacije. Jedan je od hrvatskih sportaša koje navijači jednostavno obožavaju, uvijek je imao podršku s tribina, bio je jednostavno takav, otvoren, pristupačan svima - 'Mirko nacionale'. Zato njegove posljednje izjave, nakon svega, zvuče iznenađujuće

Hrvatsku rukometnu reprezentaciju u posljednjem desetljeću bilo je jednostavno nemoguće zamisliti bez Ivana Balića, Igora Vorija, Domagoja Duvnjaka, Ivana Čupića i - Mirka Alilovića!

Nismo sigurni da Mirko Alilović (33), kada bi navijači morali birati, ne bi bio izabran za najobožavanijeg hrvatskog rukometaša u posljednjem desetljeću. Da budemo jasno, konkurencija je strašna, ali Mirko je uvijek - gdje god su 'kauboji' igrali - imao poseban tretman. Navijači su ga nosili podrškom s tribina, on im je vraćao sjajnim obranama i brojnim pobjedama.

Odigrao je od 2008. godine Alilović 164 utakmice za reprezentaciju, u tom je vremenu osvojio olimpijsku broncu 2012. u Londonu, ima srebro i broncu sa Svjetskih prvenstava te po dva srebra i dvije bronce s Europskih prvenstava. Od reprezentacije se oprostio po svršetku EP-a 2018. u Hrvatskoj, no čini se kako je ostalo puno gorčine nakon odlaska iz nacionalne vrste.

'Ambicija glede reprezentacije više uopće nemam, jedanaest godina sam bio tu, a u međuvremenu mi se proširila porodica i potrebniji sam njima nego da slobodno vrijeme trošim na stvari koje mi donose više zla nego dobrog', započeo je Mirko Alilović razgovor za SportSport.ba i otkrio kako ga je posebno smetalo to što se našao na udaru javnosti:

'U Poljskoj su me na turniru proglasili najgorim golmanom u Europi, iako sam imao sezonu iz snova iza sebe. Javnost kritizira i kad je dobro, a gdje neće kad je loše. Najgore je kada vas kritiziraju oni koji rukomet prate 15 dana u godini. Sve to dovede do situacije da se sam pitam da li vrijedim ili ne, ono što radim 15 godina u inozemstvu svugdje cijene, osim u mojoj domovini. Još sam imao i tu situaciju s razbijenim staklima na kući punice... Meni to ne treba u životu i zbog svega toga sam odlučio da se povučem. Nije to bilo fer, korektno prema meni. Ali, sve u svemu, nosim lijepe uspomene. Nekad je bilo bolje, nekad lošije, međutim uvijek sam davao sve što sam mogao.'

  • +17
Mirko Alilović golman hrvatske rukometne reprezentacije Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Pa ipak, nije sve bilo tako crno...

'Bilo je dosta lijepih trenutaka, ali ako već moram izabrati, to bi bile Olimpijske igre u Londonu. Mnogi sportaši iz pojedinačnih sportova rade godinama na tome da barem sudjeluju na jednom takvom natjecanju, a ja se danas mogu pohvaliti da sam nositelj brončane medalje. Ponosan sam', kaže Mirko Alilović koji kaže kako i dalje ima osjećaj da ga u Hrvatskoj ne cijene dovoljno:

Iva i Mirko Alilović Izvor: Društvene mreže / Autor: Privatni album

'Kad sam bio na terenu uvijek sam davao 100 posto za Hrvatsku i mogu ponosno i uzdignute glave biti izvan svega toga. Ali, svugdje me cijene više nego u Hrvatskoj. I u Mađarskoj, Njemačkoj, Francuskoj... To je u jednu ruku i žalosno, ali ja sam čist pred sobom', neutješan je jedan od najboljih rukometnih golmana u hrvatskoj povijesti.'

Za kraj se Mirko Alilović osvrnuo na rezultat i šesto mjesto na nedavno završenom SP-u u Njemačkoj/Danskoj.

'Moja generacija kada je bila druga ili treća, to se gledalo kao katastrofa, kao da smo deseti... Sada je Hrvatska završila na šestom mjestu i to je OK... Ne znam kako bi ocijenio ovaj rezultat, više nisam u reprezentaciji, ne znam kakva je situacija u momčadi. Bez obzira, mislim da je ova Hrvatska kvalitetom u vrhu i da je sada nedostajalo i sreće, posebno s ozljedama, jer jedan Cindrić koji je odličan zbog problema s aduktorom nije bio ni na pola svojih mogućnosti. Treba sjesti, razmisliti i vidjeti što se misli dalje. Da li ostati na starim igračima ili izvršiti smjenu generacija, krenuti s mlađima...', razmišlja Mirko Alilović u razgovoru za SportSport.ba.

Mirko Alilović je karijeru počeo u Izviđaču iz kojeg je otišao u Ademar Leon. Nakon pet godina u Španjolskoj seli u Celje na godinu dana, a onda odlazi u redove Veszprema u kojem je igrao od 2011. do 2018. godine. Danas je član Pick Szegeda.