KAKAV APSURD!

Je li ovo moguće? Hrvatskoj poraz od Njemačke otvara put prema Olimpijskim igrama

23.01.2024 u 10:38

Bionic
Reading

Da propozicije natjecanja i sustav protočnosti prema velikim sportskim manifestacijama, uključujući Olimpijske igre, mogu dovesti do apsurdnih situacija, najbolje pokazuje primjer raspleta u hrvatskoj skupini Europskog rukometnog prvenstva u Njemačkoj

Da je kojim slučajem Hrvatska jučer pobijedila Island, i dalje bi bila u igri za polufinale jer su ostali rezultati bili baš po mjeri.

No kako je Island slavio 35:30, tako su i naše šanse za polufinale i izravan plasman na Olimpijske igre u Parizu potonule.

I tu dolazimo do nevjerojatne situacije. U ovom trenutku Hrvatsku u kvalifikacije vode dva raspleta. Prvi je pobjeda nad Njemačkom i čekanje da se prvenstvo Afrike rasplete tako da Egipat bude prvak.

Drugi je puno jednostavniji. Porazom od Njemačke, Austrijanci ostaju bez polufinala Europskog prvenstva, a mi izravno idemo u kvalifikacije za OI.

Naime, kako je Francuska domaćin Olimpijskih igara, ona se već kvalificirala, a svoje mjesto osigurala je i reprezentacija Danske kao svjetski prvak. U slučaju da u finalu Eura zaigraju Francuska i Danska, tada će i trećeplasirani s Europskog prvenstva izravno ići na Igre kao predstavnik Europe, a to bi mogla biti Austrija ako se probije do polufinala.

Tko nastupa u kvalifikacijama za OI?

Preko Svjetskog prvenstva svoje mjesto na kvalifikacijama osigurale su reprezentacije koje su bile plasirane od drugog do sedmog mjesta. Kako je među njima i Francuska, koja je domaćin OI, tako je pravo nastupa u kvalifikacijama osigurala i osmoplasirana reprezentacija, a to je Mađarska. Naravno, i one ispred nje, a to su: Španjolska, Švedska, Njemačka, Norveška i Egipat.

Ako se Egipat naknadno kvalificira za OI preko afričkog prvenstva, sve se pomiče za još jedno mjesto dolje, na deveto, a zauzela ga je Hrvatska. No ako Egipat ne bude prvak Afrike, Hrvatskoj je potrebno da na Europskom prvenstvu prvak ili najbolje plasirana momčad, izuzevši Francusku i Dansku, budu Švedska, Njemačka, Norveška ili Mađarska.

Ta bi reprezentacija onda izravno išla na Olimpijske igre, a budući da su svi navedeni bili ispred Hrvatske na prošlom Svjetskom prvenstvu te time osigurali odlazak na kvalifikacijski turnir, crta za ulazak na njega spustila bi se na poziciju broj devet sa SP-a, odnosno na Hrvatsku.

Nakon što je Njemačka pobijedila Mađarsku, pozitivan scenarij s Eura za Hrvatsku neće se dogoditi samo ako Austrija uspije biti najbolja ekipa Eura, izuzevši Francusku i Dansku. Naime u skupini B sigurni su polufinalisti Danska i Švedska, a u našoj skupini za sada je to Francuska, dok drugo mjesto mogu popuniti Njemačka, koja ima pet bodova, te Mađarska i Austrija s po četiri. Ne prođe li Austrija u polufinale, Hrvatska će sigurno biti u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a pobjeda Njemačke nad našom reprezentacijom ostavlja Austrijance bez polufinala.

  • +26
Rukomet: Hrvatska - Island Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jedno je sigurno - Hrvatska ima silne probleme, loše igra, propustila je sve prilike koje su je vodile prema medalji i Njemačka je u ovom susretu apsolutni favorit. Nakon veličanstvene pobjede nad Španjolcima i načina na koji je ispuštena pobjeda protiv Austrije, kada je Hrvatska imala tri gola prednosti u završnici, a osvojila samo bod, igrači Gorana Perkovca su potpuno potonuli. Njemačka pred domaćim navijačima dominira i igra na gornjoj granici svojih mogućnosti. Pitanje je što takva Hrvatska može ponuditi u oproštaju od Eura.

Standings provided by Sofascore