dvoboj u ljubljani

Hrvatska ni u Červarovom 'debiju' nije dobila Sloveniju

26.10.2017 u 20:30

Bionic
Reading

U pripremi za EP 2018. godine, rukometne reprezentacije Hrvatske i Slovenije svoj su dvoboj u Ljubljani završile bez pobjednika 26:26. Bila je to prva utakmica izbornika Červara od povratka na izborničku klupu

Ljubljanska arena Stožice ugostila je u četvrtak prvi međusobni ogled reprezentacija Hrvatske i Slovenije u sklopu priprema za nadolazeći EURO. Rezultat je od samog početka ipak bio u drugom planu. Cilj akcije je, kako i sam izbornik Červar naglasio, utvrditi stanje u reprezentaciji, ispraviti ono loše i ako je moguće poboljšati ono što je dobro. Na kraju bez pobjednika, 26:26, što znači da će obje reprezentacije priliku za pobjedu imati za dva dana u Areni Zagreb.

  • +10
SP u rukometu, Hrvatska - Slovenija, utakmica za brončanu medalju Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Slovenci su bolje otvorili utakmicu – čvršće u obrani iz koje su otvarali kvalitetnu polukontru kojom je na početku dirigirao njihov kapetan Marko Bezjak i mladi Nik Henigman. Hrvatska je s druge strane prvo poluvrijeme provela tražeći najraspoloženiju bekovsku trojku. Zapaženu rolu odigrali su igrači s klupe,  Stipe Mandalinić s tri zgoditka, kao i Jakov Vranković te Luka Cindrić. Ivan Čupić je predvodio naše s pet pogodaka i podsjetio na neka od svojih najboljih izdanja u dresu Hrvatske. Povratnik Mirko Alilović je također odradio dobro prvo poluvrijeme. Ubilježio je pet obrana uz jedan zaustavljen sedmerac.

Izbornici su iskoristili utakmicu za provjeru svih raspoloživih snaga, bilo je puno rotiranja što zbog toga, ali i što zbog činjenice da nas već za dva dana očekuje još jedan susret istih protivnika, ovaj put u zagrebačkoj Areni. Na kraju prvih 30 minuta 14:13 za Hrvatsku kojoj su, pak, najviše štete nanijeli krilni igrači Gašper Marguč (četiri pogotka u prvom dijelu) i Niko Medved (3).

Lino Červar je na početku drugog dijela potvrdio kako je došao u Ljubljanu rotirati sastav i vidjeti u kojoj mjeri može računati na koga , od početne sedmorke na terenu su u prvim sekundama drugog poluvremena ostali samo Luka Stepančić i Igor Karačić. Prvih desetak minuta nastavka obilježio je i sjajan ogled vratara, Mirka Alilovića s jedne i Urbana Lesjaka s druge koji je zamijenio Klemena Ferlina. Utakmica je bila čvrsta, na momente daleko od pripremne, ali to je sport i želja za dokazivanjem.

Hrvatska je većinu drugog dijela provela na prednosti od +2. Dominirale su čvrste obrane i vratari. U takvim situacijama individualna kvaliteta ponajviše dolazi do izražaja a tako je bilo i danas. Cindrić i Karačić pokazali su zašto su jedne od najvažnijih karika Europskog prvaka. S nekoliko sjajnih asistencija ponajprije Krešimiru Kozini te i kao i uvijek raspucanom Stipi Mandaliniću,  ali i realizacija diktirali su tempo napadačkih akcija Hrvatske baš kao što je to s druge strane radio Miha Zarabec. U obrani su s druge strane dobar posao odradili Jakov Gojun i Kozina, nekoliko važnih obrana je na kraju dodao i Mirko Alilović pa je Hrvatska u Stožicama ostala neporažena s obzirom na to da pogodak Igora Karačića po isteku vremena na kraju ipak nije bio priznat.

Kod Hrvatske je najefikasniji bio Ivan Čupić s osam pogodaka, dok je  Luka Cindrić zabio njih pet. Na vratima Hrvatske Mirko Alilović upisao je devet obrana.

Utakmica u zagrebačkoj Areni na rasporedu je u subotu, 28. listopada, s početkom u 20:15 sati