Europska liga

Arsenal, Napoli i Valencia sigurno prošli u osminu finala; Rebić zabio u uvjerljivom trijumfu Eintrachta

21.02.2019 u 21:38

Bionic
Reading

Osim u Maksimiru u terminu od 18.55 sati utakmice Europske lige igrale su se na još sedam stadiona. Favoriti su opravdali očekivanja...

.

Do sada se odigralo osam utakmica šesnaestine finala Europske lige. U osminu finala su se, uz Dinamo, plasirali i Arsenal, Eintracht iz Frankfurta, Napoli, Salzburg, Valencia, Villarreal i Zenit iz Sankt Peterburga.

Nogometaši bjeloruskog BATE Borisova priredili su u prvoj utakmici iznenađenje pobijedivši 1-0, ali u uzvratu engleski Arsenal je slavio sa 3-0. Za bjeloruski klub krenulo je loše već u 4. minuti autogolom Volkova, a prolaz Arsenala potvrdili su stoperi Shkodran Mustafi (39) i Sokratis Papastathopoulos (60).

Lisabonski Sporting bio je na pragu produžetaka jer je golom Brune Fernandesa u 45. minuti vodio sve do završnice susreta, ali onda je u 80. minuti Pablo Fornals donio izjednačenje Villarrealu 1-1, što je španjolskom klubu bilo dovoljno za prolaz jer je u prvom susretu slavio sa 1-0.

Iranski napadač Sardar Azmoun bio je junak Zenita, koji je u Sankt Peterburgu pobijedio Fenerbahče sa 3-1, i tako je anulirao poraz 0-1 iz prve utakmice. Azmoun je asistirao za vodeći gol koji je zabio Magomed Oždoev (4), a potom se još dva puta upisao u strijelce, u 37. i 76. minuti. Pogodak za turski klub zabio je Mehmet Topal (43).

Valencia je ugostila Celtic. Iz prve utakmice je donijela prednost 2-0, a prolaz je potvrdila pobjedom 1-0, a strijelac je bio Kevin Gameiro (70). Filip Benković zbog ozljede nije bio u konkurenciji za nastup u momčadi Celtica, za koju je Jozo Šimunović odigrao čitav susret.

Eintracht je izbacio Šahtar pobjedom 4-1 na domaćem terenu, što je bilo dovoljno nakon remija (2-2) u prvom susretu. Ante Rebić igrao je za momčad iz Frankfurta od 71. minute i bio je strijelac za 4-1 u 88. minuti. Dva gola za Eintracht zabio je Sébastien Haller (27-pen, 80), a jedan Luka Jović (23), dok je utješni pogodak za Šahtar postigao Júnior Moraes (64).

  • +31
Europska liga, uzvratna utakmica, Dinamo Zagreb - Viktoria Plzen Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Nakon slavlja 3-1 u prvoj utakmici, Napoli je i na domaćem terenu protiv Zuericha bio bolji, pobijedivši sa 2-0 golovima Simonea Verdija (43) i Adama Ounasa (75).

Salzburg je izbacio Club Brugge, kojega vodi hrvatski trener Ivan Leko. Austrijski klub je na domaćem terenu slavio sa 4-0 i tako je anulirao poraz 1-2 iz prvog susreta. Hrvatski branič u dresu austrijskog kluba Marin Pongračić asistirao je za drugi pogodak, kojeg je u 29. minuti zabio Patson Daka. Patson Daka je zabio i u 43. minuti. Strijelac prvog pogotka bio je Xaver Schlager (17), a konačnih 4-0 postavio je Dabbur (90+4). Mogao je Salzburg i uvjerljivije slaviti, ali u 11. minuti Dabbur nije iskoristio penal. Vratar Karlo Letica ostao je na klupi Bruggea, dok stoper Matej Mitrović zbog ozljede nije konkurirao za nastup u momčadi belgijskog kluba.

Dinamo će ime idućeg protivnika doznati već sutra kada je u Nyonu ždrijeb osmine finala. Prva utakmica iduće runde je 7. ožujka, a uzvrat je sedam dana kasnije.