fantastični golovi

Dinamova velika utakmica za nastavak europske bajke; češki prvak potučen na Maksimiru

21.02.2019 u 20:50

Bionic
Reading

Dinamo se plasirao u osminu finala Europske lige nakon što je u uzvratnoj utakmici na ispunjenom Maksimiru svladao Viktoriju Plzen 3:0 te je tako hrvatski prvak nadoknadio poraz iz prvog susreta od 1:2

Ova Dinamova generacija je ispisala povijest nakon što je srušila prokletstvo koje je trajalo 49 godina te je izborila europsko proljeće, a sada je pokazala da se ne zadovoljava samo s time te je uspješno prošla i prvu prepreku u nokaut fazi. I to na kakav način!

'Modri' su nespretno pali u Plzenu, ali u drugih 90 minuta, u paklu Maksimira, nogometaši češkog prvaka nisu imali šanse protiv raspoloženog domaćina koji ih je sjajnom igrom potukao te se zasluženo plasirao među 16 najboljih. Naklon do poda Nenadu Bjelici i njegovim izabranicima, jer ovaj Dinamo zaista izgleda europski!

  • +31
Europska liga, uzvratna utakmica, Dinamo Zagreb - Viktoria Plzen Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Česi su otvorili prvo poluvrijeme nepreciznom 'bombom' iz daljine, ali to je bilo sve što su im raspoloženi Dinamovi nogometaši dozvolili.

Kako su minute prolazile 'modri' su sve sigurnije kontrolirali situaciju na terenu, a u 15. minuti i poentirali. Petković je lažnjakom lomio suparničkog braniča, par sekundi kasnije izgledalo je da je u teškoj situaciji, ali je onda petom proigrao usamljenog Olma koji je loptu propustio kroz noge, a iza njega je naletio Oršić te je zatresao mrežu. Najljepša akcija sezone za ludilo na tribinama.

Iako je tih 1:0 vodilo Dinamo u osminu finala, domaći igrači nisu ni pomišljali na neko povlačenje i čuvanje prednosti te su nastavili u istom ritmu koji su gosti sve teže pratili.

U 33. minuti Hajrović je ubacio, a Dilaver glavom (i leđima) skrenuo loptu za sjajnih 2:0 i novu erupciju oduševljenja na Maksimiru.

Viktorijni nogometaši u tom razdoblju djelovali su nemoćno pa su Dinamove napade i pokušaje zaustavljali sa sve učestalijim i grubljim prekršajima što je natjeralo trenera Nenada Bjelicu na proteste, a sudac utakmice u 43. minuti isključio je – njega.

Nastavak je donio sličnu priču, Dinamo je i dalje bio opasan, pokušavao je doći do trećeg gola s kojim bi definitivno slomio češku momčad. U prvih 20 minuta drugog poluvremena prijetili su Hajrović i Oršić, ali rezultat na semaforu nije se mijenjao.

  • +8
Dinamo - Viktoria, navijači na maksimirskom stadionu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Tek u 64. Viktoria je opet pokazala zube preko Hrošovskog, ali njegov udarac s 20 metara išao je ravno u Livakovića.

Četiri minute kasnije uporni Moharrami zamalo je iskoristio grešku vratara Kozačika, ali je njegov udarac iz blizine s desna iskosa završio pored gola.

U 73. bilo je 3:0. Oršić je presjekao jednu loptu, povukao do kaznenog prostora, zatim dodao nesebično Petkoviću koji je sa 15 metara razornim udarcem pogodio pod gredu.

Viktoria se raspala, Dinamo bez većih problema održavao veliku prednost, a u 86. jedini hrvatski predstavnik imao je i igrača više na terenu, jer je drugi žuti karton dobio Limbersky koji je s leđa srušio Olma.

Posljednji sučev zvižduk donio je veliko veselje na tribinama i zaslužene ovacije Dinamovim igračima koji su pokazali kako mogu jako daleko.

Dinamo će ime idućeg protivnika doznati već sutra kada je u Nyonu ždrijeb osmine finala. Prva utakmica iduće runde je 7. ožujka, a uzvrat je sedam dana kasnije. U petak je i ždrijeb osmine finala juniorske Lige prvaka, a u 'bubnju' će se naći i mlada momčad Dinama koja je u play-off rundi bila bolji od moskovskog Lokomotiva.

DINAMO - VIKTORIJA 3-0

DINAMO: Livaković - Moharrami, Theophile, Dilaver, Leovac - Ademi, Šunjić - Hajrović (od 67. Moro), Olmo, Oršić (od 87. Gojak) - Petković (od 90. Andrić)

VIKTORIJA: Kozačik - Havel (od 74. Reznik), Pernica, Limbersky, Kovarik - Prochazka, Hrošovsky - Kayamba, Horava (od 58. Bakoš), Petržela - Beauguel (od 67. Chory)

  • +21
Dolazak navijača na utakmicu Dinamo - Viktoria Plzen Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX
  • +4
Navijači Viktorije Plzen stigli u Zagreb uoči utakmice protiv Dinama Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX