a sve su mogli već riješiti

Dinamo i dalje ovisi o sebi, ali u Londonu mora tražiti čudo; a onda bi u Maksimiru mogli gledati Gvardiola i Olma, ili Rakitića, Pašalića, Grbića...

25.11.2021 u 21:36

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama mogli su pobjedom protiv Genka osigurati nastup u nokaut-fazi Europske lige. No, remijem 1:1 zakomplicirali su put prema toj fazi natjecanja, ali i dalje su 'u igri'. U najgorem slučaju, Modri će zaigrati u Konferencijskoj ligi

Iako se u najavi utakmice protiv Genka pričalo o osiguranju tzv. europskog proljeća, sigurni smo da u Maksimirskoj 128 sigurno nisu razmišljali o Konferencijskoj ligi, već Europskoj.

I dâ, europsko proljeće je osigurano, ali u posljednjem kolu H skupine, kada će Modri gostovati kod West Hama, morali bi kreirati veliku senzaciju, odnosno pobijediti lidera skupine. Naravno, možda će se Moyesova momčad opustiti, pa bi Petković i društvo u Londonu mogli lakše do bod(ov)a.

Ono što je dobra vijest za Dinamo, jest činjenica da ga Rapid više ne može ugroziti, ali može zato napasti treće mjesto, i u posljednjem kolu protiv Genka tražiti pobjedu. Dogodi li se i to čudo, Dinamu u Londonu ne bi trebao niti bod, jer uoči posljednjeg kola, dinamo je na drugom mjestu s dva boda prednosti pred Genkom.

Samo da podsjetimo, West Ham će izravno u osminu finala Europske lige, a drugo mjesto donosi šesnaestinu finala Europske lige i utakmice protiv neke od trećeplasiranih momčadi iz grupne faze Lige prvaka. Trećeplasirani će u šesnaestinu finala Konferencijske lige.

Dakle, Dinamo za osvajanje drugog mjesta treba pobjedu nad West Hamom. Remizira li protiv Vlašića i društva, ni to ne bi bila tragedija, jer tada bi u slučaju pobjede Belgijanaca nad Austrijancima, Dinamo bio bodovno izjednačen s Genkom, a kako je u međusobnim dvobojima uspješniji, Dinamo bi ostao na drugom mjestu.

Problem bi bio samo u slučaju da Dinamo izgubi, a Genk upiše pobjedu protiv Rapida. U tom slučaju, Dinamo bi pao na treće mjesto i igrao bi u Konferencijskoj ligi. Uzme li Rapid bod ili sva tri, Dinamo bi ostao na drugom mjestu.

  • +66
Dinamo - Genk, 5. kolo Europske lige, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

I u kojem god od tih natjecanja Dinamo zaigra u 2022. godine, čekaju ga dvoboji doigravanja za nokaut fazu. Ždrijeb će se održati 13. prosinca u Nyonu, a te su utakmice na rasporedu 17. i 24. veljače 2022. godine. U play-offu Eurolige trećeplasirani iz skupina Lige prvaka igraju protiv drugoplasiranih iz EL. Tri su kluba zasad potvrdila treća mjesta u skupini LP, eventualni Dinamovi suparnici su zasad Borussia Dortmund, Šerif i Zenit.

No, ima još zvučnih i jakih imena, pa nije nemoguće da bi se Dinamu, ako osigura drugo mjesto i nastavak natjecanja u Europskoj ligi na putu nađu RB Leipzig Joška Gvardiola i Danija Olma ili Club Brugge, Porto, Rebićev Milan ili Vrsaljkov Atletico Madrid, Barcelona ili Benfica, Villarreal, Pašalićeva Atalanta ili Young Boys te Grbićev Lille, RB Salzburg naših Sučića i Šimića ili Rakitićeva Sevilla.

Ukoliko Dinamo poslije šestog kola ipak padne na 3. mjesto, ide u doigravanje za nokaut fazu Konferencijske lige. A i u tom natjecanju nude mu se atraktivni suparnici, poput Partizana, Tottenhama, Basela, praške Slavije....

  • +11
Dinamo - Genk, navijači Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX